Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Entreprenörer ifrågasätter vindkraften

Entreprenörer i Sollefteå ställer sig kritiska till vindkraftsprojektens exploatering av skogen.
– Det vi har att erbjuda här är ju lugnet och naturen, säger Torsten Ångman som driver Angermannastugan.

Ett av huvudskälen till att turister reser till Sverige är den vackra och orörda naturen. Detta enligt en undersökning från tidigare i år där Världsnaturfonden WWF frågade turister från bland andra Norge, Tyskland och Holland om varför de reser till just Sverige.

Entreprenörer inom turistnäringen riktar nu kritik mot de planer som finns för 485 vindkraftverk i Sollefteå. Enligt dem är den orörda naturen det bästa vi har att erbjuda.

Torsten Ångman anordnar safaris där turister ges möjlighet att se björn och örn. Stugan som hans besökare spenderar nätterna i brukar stå på en höjd dit Torsten har lockat rovdjur sedan en lång tid tillbaka. Om vindkraftparken på Vaberget blir verklighet kommer den ligga precis intill Torstens stuga.

– Människor kommer hit för naturen och lugnet, det är vad vi har att erbjuda här, säger Torsten Ångman.

Tillsammans med Ångermanlands ornitologiska förening försöker Torsten nu att lokalisera rovfågelbon i området. Om man skulle hitta ett örnbo skulle det kunna innebära att mark- och miljödomstolen beslutar att det inte är lämpligt att bygga en vindkraftpark i området.

Torsten ställer sig positiv till landskapets gemensamma turistsatsning genom kommunernas nystartade turistbolag. Men han ber politikerna att tänka efter vad det är som lockar turisterna.

– Holländarna som är här vad tror du att de är här för? Inte är det vindkraftverken i alla fall, dem har de nog av hemma, säger han.

Carolina Visser, som tillsammans med Hasse Sjölund driver Farm Backsjön i Sollefteå, menar att de inte kan genomföra ett framtida projekt på grund av den planerade vindkraftsparken Storsjöhöjden. En resort där stressade ska återfinna lugnet med hjälp av naturen ser nu ut att gå i stöpet.

– Det går inte att genomföra projektet om de bygger en vindkraftspark, då är det kört, säger Carolina Visser.

Varje vindkraftpark som byggs tillstyrks av kommunen, det innebär att kommunstyrelsen godkänner placeringen av parken. Elisabet Lassen (S), kommunalråd i Sollefteå, känner till Carolina Vissers invändningar mot vinkraftplanerna.

– Vi tog hänsyn till Farm Backsjöns dåvarande verksamhet när vi tog beslut om att placeringen av vindkraftparken var lämplig. Då fanns det inga planer om en resort och det var också därför vi sa ja till placeringen av parken. I fallet med Fram Backsjön är det väldigt olyckligt att det blivit som det blivit, säger hon.