Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Enighet om bidraget till Modo: "Föreningen otroligt viktig för kommunen"

Sällan har ett kommunfullmäktige i Örnsköldsvik varit så enigt i en så omdebatterad och symboliskt viktig fråga:
Klart Modo Hockey ska få sina 6 miljoner kronor.

Annons

Läs också: Modos miljonstöd genomklubbat – men garanti om jämställdhet nedröstad

Sedan kommunstyrelsen till slut i enighet sytt ihop förslaget om att ge Modo Hockey 6 miljoner extra i bidrag för säsongen 16/17 och amorteringsfrihet på ett lån var det förstås raka spåret i kommunfullmäktige.

Det var ändå påtagligt hur talare efter talare i över en timme gick upp och meddelade att de stödde förslaget, och påtalade hur viktiga kommunen och Fjällräven Center är för kommunen.

– Det är tydligt att Modo inte orkar med ett antal år i allsvenskan och nu ställer vi rimliga krav på föreningen, sa kommunstyrelsens ordförande Glenn Nordlund (S) och fortsatte:

– Modo är ett varumärke för Örnsköldsvik och Höga Kusten och föreningen är otroligt viktig för kommunen.

Nordlund fick stöd av oppositionsrådet Anna-Britta Åkerlind, men hon påpekade också:

– Vi måste se över hela relationen (med Modo) och det är därför det är så viktigt att utredningen görs skyndsamt.

Utredningen är den om ett eventuellt kommunalt övertagande av arenan, där den borgerliga alliansen torgfört en del idéer.

– Arenan kanske ska heta Örnsköldsviks utvecklingsarena.

Just arenan är ju det absolut största (ekonomiska) problemet för Modo och förra kommunalrådet Elvy Söderström (S) kom med en del inspel i den frågan.

Hon jämförde med SHL där de flesta lagen spelar i kommunägda arenor.

– Driftkostnaderna hade varit långt över 25 miljoner per år om kommunen ägt Fjällräven Center.

Sa Elvy och påminde om hur viktig arenan är, om alla de musikevenemang som skulle gått Örnsköldsviksborna förbi om den inte byggts för tio år sedan och hur mycket den betytt för "känsloservicenäringen".

– Och nu hejar vi alla på vårt lag så att det går upp i SHL igen! avslutade hon.

För all del påpekade Lars Näslund (M) att det var märkligt att Modo ville ha 11,8 miljoner och sedan var väldigt nöjda med 6, och ett par ledamöter hade gärna sett en konsekvensanalys av vad en konkurs för föreningen skulle innebära.

Men debatt, nä.

Kristoffer Park (S) hyllade för övrigt Glenn Nordlund för att han "råddat igenom" Modo-förslaget i kommunstyrelsen. Vilket han fick ett tack för av Nordlund och – som det lät – ett hånskratt från moderatbänken.

Att omröstningen ändå inte gick som på räls var ett tilläggsyrkande från just Moderaterna. Annika Nilsson krävde att tio procent av de 6 miljonerna skulle öronmärkas för damlaget – och att Modo innan stödet delas ut skulle ge en garanti på att pengarna går dit.

Efter viss palaver ändrade Moderaterna förslaget till att det räcker med att Modo i efterhand redovisar att de tio procenten gått till damlaget.

Fullmäktige gick dock inte på Moderaternas linje om att öronmärka de tio procenten för damlaget, utan röstade igenom ursprungsförslaget.

Så om ett par veckor – när fullmäktiges beslut vunnit laga kraft – får Modo Hockey 6 miljoner kronor, och slipper under de närmaste fem åren amortera 2 miljoner om året på lånet (35,5 miljoner) från kommunen.

Läs mer: Vänsterpartiet kräver att Modo satsar mer på damerna