Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Enhälligt stöd för Sahlin

Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin får enhälligt stöd av partistyrelsen trots katastrofvalet.

Nu tillsätter partiet en kriskommission som bland annat ska ledas av en omstridd före detta SSU-ordförande.

Annons

Sahlin började partistyrelsens möte på onsdagen med att uppmana de som vill se hennes avgång att i så fall säga det.

– Det var ingen som sade avgå. Tvärtom, säger S-ledaren.

Däremot ville flera att partiet ska kalla till en extra kongress. Enligt uppgift till TT var argumentet att Sahlin och även det rödgröna samarbetet kan behöva ytterligare kongressbeslut i ryggen efter den svidande valförlusten. Men en extrakongress kan också sätta fart på diskussionen om vem som ska leda partiet. Frågan om en kongress ska behandlas på nytt i början av oktober.


Däremot beslutades att en kriskommission nu ska tillsättas för att analysera varför s-politiken inte upplevs som relevant av breda grupper i samhället. Sahlin konstaterar själv att valresultatet bland tjänstemän var fruktansvärt.

Hon ville inte peka ut några enskilda misstag i valrörelsen, inte ens det i medier hånade förslaget om en "butler" i Stockholms tunnelbana. Sahlin påpekade att det handlade om att tillåta serviceinrättningar i T-banestationer.

– Men någon satte ordet "butler" på det.

Kommissionen ska till skillnad från en valanalysgrupp blicka både tio år bakåt och tio år framåt för att se vad som gått fel. Sahlin bedömer att stödet för att förnya partiet är starkare nu än när hon tillträdde 2007.

– Krisinsikten är så mycket större, så min ställning är på ett sätt starkare.

Sahlins ambition är också att lyfta fram flera unga socialdemokrater i 30–35 årsåldern i deras partikarriärer, så som förre statsministern Ingvar Carlsson gjorde för Sahlin på 80-talet.

I kommissionens uppdrag ingår att titta på det rödgröna samarbetet. Flera partistyrelseledamöter menade att S förlorat på det.

Arbete ska bland annat ledas av Ardalan Shekarabi, något som förvånade flera ledamöter. Shekarabi, som tillhör högerfalangen, kände sig 2005 tvingad att avgå som ungdomsförbundets ordförande efter anklagelser om att han använt SSU-pengar till sin egen kampanj för att bli vald.

– Det finns många det varit turbulens kring, säger Sahlin.