Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Energisystemens baksidor

Många skribenter har synpunkter på vindkraftens miljöpåverkan. Infraljud och störd horisontlinje i "orörd natur" är huvudargumenten mot vindkraften. Infraljudets påverkan är forskningsmässigt i sin linda och några slutsatser är svåra att dra än så länge.

Få eller inga belyser idag konsekvenserna av ett eventuellt svenskt kärnkraftshaveri, trots internationell erfarenhet från Tjernobyl och Fukushima. Sårbarhet i kärnkraftssystemen är enorma vid allvarliga haverier. Vad händer om ett ny tankat stort flygplan typ Boeing 747 kapas från Arlanda och styrs mot Forsmark? Fungerar alla nödsystem när hela kärnkraftområdet dränks i ett eldhav som är osläckbart under många timmar. I Fukushima hade konstruktörerna inte räknat med en kombination av en kraftig tsunami och jordbävningen som slog ut ventilstyrningen av nödstoppen/nödkylningen. När våra reaktorer byggdes fanns inte terrorhotet som finns idag. Kärnkraftindustrin och myndigheterna skulle aldrig erkänna att våra kärnreaktorer inte skulle klara en terrorhändelse likt ovan. För min del är valet enkelt, jag önskar en snabb utbyggnad av alternativ energi som sol-, vindkraft tillsammans med bioenergin och energieffektivisering samtidigt som kärnkraften fasas ut snabbast möjligt.

Bertil Jonsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel