Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Energidebatten förs av tyckare och idealister

Svar till Student & kärnkraftsmotståndare på Allehanda.se den 25/7. Bilden är från Energiutskottets dokument ”Effektbalansen i Sverige kalla vinterdagar” (10 oktober 2011). Bilden visar installerad effekt och effektbalansen år 2050 enligt Energiutskottets scenario. Notera den stora andelen av installerad effekt som vind-, sol- och vågkraft (29 procent) utgör och hur liten den delen blir i den tillgängliga effekten år 2050. I dag är den installerade effekten cirka 10 procent.

De som drömmer om att montera ned kärnkraften måste samtidigt ge upp drömmen om våra orörda älvar i motsvarande grad som kärnkraften, baseffekten, utgör. Vindkraftens utbyggnad hade vid 2013 nått 7,2 procents del av elproduktionen, enligt Energimyndigheten.

Regeringen har antagit en planeringsram för 30 TWh vindkraft till 2020. Det skulle alltså inträffa 30 år tidigare än Energiutskottets scenario som förutsatte att energilagringskapacitet och elnäten förbättrats och byggts ut. Det är alltså en enorm utbyggnad av vindkraften som står framför oss. Från cirka 10 procent till 30 procent fram till 2020. En tredubbling av alla vindkraftverk som finns nu torde innebära en förändring av sjöar, berg och rekreation. Viktigt: Trots den stora ökningen av vindkraften behövs delen kärnkraft, baskraften, som i dag!

Energidebatten i dag förs av tyckare och idealister. Såg Åsa Romson få en fråga om effektbalansen, hon reagerade, men svarade rabblande politik och undvek att svara på frågan.

I Student & kärnkraftsmotståndares inlägg behandlas norsk vattenkraft och finsk kärnkraft samt avfallets nedbrytningstid. Skribenten berättade om när det började brinna i reaktor 2 i Ringhals 2011. Detta lät ju både farligt och otäckt. Det som hände var: Arbeten pågick i reaktor 2 som därför var avställd och oladdad. Ett täthetstest skulle utföras och en dammsugare med stickproppen kvar i uttaget stod vid en plastback med skoskydd. Dammsugaren fick kortslutning, blev het, och då den stod intill plastbacken så tog den eld. En ordentlig städning och sanering av plastsot var det som fick göras efteråt.

En ärlig energidebatt behövs utan argument som ”se vad bra det går för Tyskland som klarar sig utan kärnkraften”. Sanningen är ju att koleldad el produceras för fullt och skapar luftföroreningar.

Den stora satsningen på vind-, sol- och vågkraften är inte svaret på nedmontering kärnkraften. Politiker som ”gömmer sanningen” och som vi så gärna vill tro på kommer skylla från sig en vacker dag.

Martin Lind

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel