Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En vårdavdelning försvinner

Första sparbeskedet från landstingsledningen

- Vid utgången av 2011 ska vi ha minskat kostnaderna med 300 miljoner kronor, säger landstingsstyrelsens ordförande Ewa Söderberg (s)

- Vi vill poängtera att vi vill ha tre sjukhus kvar. Därför måste vi hitta andra vägar, framhåller Susanne Sundqvist (v), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsdelegationen.

Men början blir ändå att sjukhus naggas i kanten. Det uppger Ewa Söderberg på frågan hur de stora besparingarna ska genomföras konkret.

- Förslaget är att se över processer men också att ta bort verksamheter. Vi måste ta bort vårdplatser. Jag vet inte om förhandlingen är avslutad men en vårdavdelning försvinner på Sollefteå sjukhus.

- Det blir tuffa sparförslag som vi lägger i landstingsstyrelsen. Vi är överens över alla partigränser att vi ska ha kvar tre akutsjukhus. Men vi måste ner i kostnad till skogslänsgenomsnittet, säger Ewa Söderberg.

Om landstinget i Västernorrland lyckas pressa kostnaden för sjukhusvård ner till samma nivå som genomsnittet för alla skogslän innebär det en besparing på ungefär 293 miljoner.

Moderaterna står inte bakom beslutet. Partiet vill vänta på samråd med sin fullmäktigegrupp. Oppositionen fick nej på en arbetsgrupp för att se över möjligheter till entreprenadisering.

Någon flytt från landstingshuset i Härnösand till sjukhuset nämns inte i majoritetens idédokument.

- Vi har redan gett i uppdrag att utreda den frågan. Investering och ombyggnation kan bli dyr. Kanske blir det billigare att stanna kvar, säger Ewa Söderberg och Susanne Sundqvist.


KLAS LEFFLER
070-555 20 14