Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En tredjedel gillar Le Pen

Annons

Marine Le Pen, som leder den franska extremhögern, är nu mer populär än vad hennes far - som grundade partiet Nationella fronten - var under sin tid som partiledare.

33 procent av de svarande i en väljarenkät för Le Figaro Magazine, som publicerades i torsdags, säger att de vill att hon ska "spela en betydelsefull roll i framtiden".

Hon placerar sig på delad tredje plats bland Frankrikes politiker, efter inrikesminister Manuel Valls och förre presidenten Nicolas Sarkozy, enligt undersökningen av institutet TNS Sofres.

Hennes far Jean-Marie Le Pen lyckades aldrig, från 1983 tills han lämnade tömmarna i partiet 2011, nå samma popularitet. Bara en gång, 1995, var han i närheten.

Expertis som kommenterar enkäten i franska medier säger att Jean-Marie Le Pens popularitetskurva var ojämn, med några tydliga toppar, medan dottern ligger på stadig uppgång.

De som följt båda noterar att hon i allmänhet undvikit att göra lika provocerande uttalanden som sin far. Jean-Marie Le Pen kommenterade exempelvis Anders Behring Breiviks massmord på Utøya och i Oslo med att norska regeringen hade fört en felaktig politik. När han gjorde chockerande utsagor om Förintelsen ledde det också raskt till sämre opinionssiffror.

Nästa formella besked om fransmännen och Nationella fronten kommer i kommunval i mars.

Mer läsning

Annons