Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En tredjedel av svenskarna vill resa i Norrland innan de dör – så här gör du en egen bucket list

Resor, möten och att lära sig något nytt står högt på listan över saker som svenskarna vill göra innan de dör, vilket kallas för en "Bucket list".
Resebloggaren Alexander Waltner tipsar om hur man kan göra en egen lista.
– Det har gjort mig mer målmedveten och kreativ, säger Alexander Waltner.

När svensken får lista vad de vill hinna med innan de dör hamnar upplevelser i topp. Framför allt är det en riktig drömresa svenska folket vill hinna med innan det är för sent. Det visar en ny undersökning från Lotto som kartlagt vad svenskarna har på sin "Bucket list".

I ett pressmeddelande uppger Svenska spel att var tredje svensk har skrivit en så kallad Bucket list. Listorna domineras helt av upplevelser, med resor och äventyr i centrum, tätt följt av att lära sig nya förmågor och att träffa intressanta människor.

Svenska Spels vinnarambassadör Pierre Jonsson har under årens lopp pratat med tusentals nyblivna miljonärer och han har märkt en tydlig förändring hos vinnarna.

– För några år sedan sade de flesta att de skulle slå till på drömbilen, drömbåten eller drömhuset. Men de senaste åren när jag ringt och berättat att de vunnit på Lotto är det resor och äventyr som ligger högst upp på önskelistan, uppger Pierre Jonsson i pressmeddelandet.

De mest populära upplevelserna enligt svenska folket:

• Fler än åtta av tio drömmer om att resa i världen innan de dör – främst till ett land långt bort, som USA, Australien och Nya Zeeland.

• Fler än hälften drömmer om att lära sig något innan de dör – främst språk, något musikaliskt eller en idrott.

• En av fyra drömmer om att träffa en speciell person innan de dör – bland svenskarnas önskepersoner finns Barack Obama, Dalai Lama, kronprinsessan Victoria och Zlatan.

• Hälften drömmer om att resa i Sverige och en tredjedel drömmer specifikt om Norrland, till exempel Kebnekaise, Treriksröset och Ishotellet, vilket gör det till den överlägset mest populära delen av Sverige.

• Hälften drömmer också om att prova på något innan de dör – framförallt ett äventyr. Fallskärm, actionsporter, att köra bil eller mc och bestiga berg står högt upp på listan.

• Brist på pengar och tid är de två främsta anledningarna som hindrar svenskarna från att beta av sin Bucket list.

Alexander Waltner, som driver resebloggen Swedish Nomad, har under flera år rest runt i världen på heltid för att beta av sin Bucket list. Han uppmuntrar fler svenskar att göra en sådan lista för att kunna förverkliga sina drömmar.

– Att ha en egen Bucket list har gjort mig mer målmedveten och kreativ. Det har också gjort det enklare att gå från ord till handling och fått mig att upptäcka massvis av nya platser. Jag vill verkligen uppmuntra alla att göra en egen lista, men låt det ta sin tid, säger Alexander Walther i pressmeddelandet.

Alex Waltners bästa tips – Så gör du en egen Bucket list:

1. Hämta inspiration från andra. Världen är stor och du kommer spara mycket tid på att inspireras av andra och deras listor. Sök på Instagram, Google, Pinterest och på bloggar.

2. Brainstorma. Hitta en lugn plats. Sätt på en bra låt. Låt tankarna flöda. Några exempel som du kan utgå ifrån: Platser du vill besöka, maträtter och drycker du vill smaka, filmscener du skulle vilja uppleva i verkliga livet eller aktiviteter du vill prova på.

3. Var realistisk men våga dröm. Hitta en balans mellan rimliga mål inom en överskådlig framtid blandat med ditt livs största drömmar.

4. Försök inte skriva allt på en gång. När du sätter i gång kommer du säkert direkt komma på 5-10 saker du verkligen vill göra, men troligtvis finns det mer än så.

5. Prioritera och sortera. Sätt nummer mellan 1-10 på hur gärna du vill kryssa av varje punkt. Sortera dem i olika kategorier och ta bort de punkter som hamnar på den lägre skalan. Då blir din Bucket list mer motiverande.

Fotnot: Uttrycket "Bucket list" kommer från engelskans ”kick the bucket” – en omskrivning för att gå i graven – och är en lista med drömmar man vill uppnå innan det är för sent.