Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En svensk bland de tio främsta

Annons

Calle Halfvarsson blev ende svensk bland de tio främsta i Tour de Ski. Han slutade nia, långt efter norrmännen i toppen.

Martin Johnsrud Sundby blev den förste norske herrsegraren i touren.

Österrikaren Johannes Dürr såg till att det inte blev helnorskt även på herrsidan i Tour de Ski. Den åkare som gick ut bara fyra sekunder före Calle Halfvarsson hade snabbast åktid av alla och knäckte Petter Northug i slutet av den branta slalombacken. Belöningen blev tredje plats.

Framför honom hade Martin Johnsrud Sundby inga problem att hålla den ledning han hade i jaktstarten över 9 kilometer fristil och uppför slalombacken Alpe Cermis. Segermarginalen till tvåan Chris Jespersen blev 36 sekunder. Dürr var 1.06 efter.

Det är en fantastisk känsla ända in i själen. Det ligger förfärligt mycket hårt arbete bakom det här, sade Sundby efter segern. Det var otroligt kul att åka i dag. Jag kände mig stark och hade bra skidor.

Calle Halfvarsson låg femma inför slutjakten. Men det var inte hans dag. Han hade bara 37:e åktid och föll till nionde plats.

Målet var att jag skulle hänga på Dürr. Då kunde det ha blivit pallen. Men han var på tok för bra för mig i dag. Han drog ju hela vägen till backen och sen dundrade han bara på uppför. Jag hade en tung dag i backen. Jag var trött redan efter några hundra meter och kände att det inte skulle gå.

Halfvarsson fick fokusera på en plats på topp-tio i stället. Det gick, med viss möda.

Med en dålig dag här klarade jag ändå topp tio. Det var målet före touren. Förväntningarna ökade när jag var tvåa mitt i touren, så kom det där milloppet i går så att jag halkade efter.

Förbundskapten Rikard Grip såg många enstaka positiva tecken i en tour som saknade svenskar i det slutgiltiga toppskiktet.

Oberhof-dagen med dubbla sprintsegrar och Sara Lindborgs skräll med bästa åktid i fristilsloppet i Toblach, sade han. Jag tycker ändå vi gjort en bra tour, Anna Haag och Emma Wikén har gjort enskilda bra lopp, Hanna Erikson var ju kanon i sprint, Maria Rydqvist var riktigt bra i dag, Daniel Richardsson visade bra form i Lenzerheide.

För landslagsåkarna väntar nu träning på hemmaplan, för en del världscup med sprinttävlingar nästa helg, sedan SM 16-19 januari. Därefter åker OS-truppen på höghöjdsläger till Seiser Alm i Italien inför OS i Sotji.

Mer läsning

Annons