Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En stark och beslutsam kvinna

Recension: Maria Magdalena Mathsdotter – Kungen, samekvinnan & den franske pastorn. Författare: Lilian O. Montmar. Bokförlag: Alerta.

Förra sommaren när jag var en vecka i Saxnäs i södra Lappland, gjorde jag en utflykt till Fatmomakke, som ligger inte så långt därifrån. Det är en samisk kyrkstad, beläget otroligt vackert vid Kultsjön, med en kyrka, länsmansstuga, närmare 80 kåtor och 20 timrade kyrkstugor. Sedan urminnes tider en mötesplats för samerna, och sedermera mellan samerna och myndigheterna. Det är ett mycket välbevarat ställe, som vittnar om en fascinerande historia och kultur.

Det är i stor utsträckning så vi ser samerna, som ett musealt fenomen, ett arkeologiskt utställningsföremål, möjligen med inslag av exotiskt konsthantverk. Sveriges ursprungsbefolkning är en avlägsen och homogen grå massa som saknar ett mänskligt ansikte.

Den stora förtjänsten hos Lilian O. Montmars roman ligger just i hennes förmåga att levandegöra ett spännande samiskt levnadsöde. Huvudperson är Maria Magdalena Mathsdotter, en märklig samekvinna som 1864 spände på sig skidor och begav sig ner till Stockholm för att utverka kungens hjälp med att etablera skolor och barnhem åt de samiska barnen.

Fram träder ett levande porträtt av en stark och beslutsam kvinna, klok som få, och företagsam utöver det vanliga.

Montmar har gjort ett gediget forskningsarbete, hennes känsla för detaljer är imponerande, och skänker skildringen av livet för Maria Magdalenas familj en äkthet och en närvaro bortom alla schabloner.

Växlingarna mellan fiktion och dokumentär skapar en dialektik som driver handlingen dynamiskt framåt.

En roman om ett Sverige som icke blott etniska svenskar har.