Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En snöboll mot avgrunden"

Ett ohållbart kaos och en självsvåldig domare på kant med reglementet. Den bilden gav personalen på Ångermanlands tingsrätt av rådmannen Peter Svedberg under rättegången i går.

Annons

I onsdags inleddes rättegången mellan domaren Peter Svedberg och staten genom domstolsverket, angående den varning han fick av Statens ansvarsnämnd 2009.

Det gäller de 17 fall av tjänstefel han ska ha gjort sig skyldig till under våren 2008, när han inte skrev ut domar i tid.

– Jag har alltid haft höga ideal som domare och har utfört ett hårt arbete, men har inte mäktat med allt, förklarade han på rättegångens första dag, som helt upptogs av hans egen sakframställan.

På torsdagen var det dags för personalen på Ångermanlands tingsrätt att berätta sin version.

– Det var kaos, högarna växte, vi fick ta in extradomare för att målen skulle komma till avslut. Jag försökte prata med honom, men han tog inte till sig något, berättade Svedbergs förra chef, dåvarande lagmannen Ylva Johansson.

Peter Svedberg anställdes som domare vid Ångermanlands tingsrätt 2002, och fick snart problem med att hinna med sina mål.

Den hjälp som erbjöds honom avvisades och trots att han blev tilldelad färre mål än de övriga rådmännen, hann han ändå inte med.

Svedberg kritiserades av JO för sin långsamma handläggning och 2007 började relationerna till arbetskamraterna att urarta, de beskrev honom som oförutsägbar och lynnig. Han visade sig också allt mer sällan på arbetet och när han var där stängde han in både sig själv och sina mål.

– Det är en beskrivning av en krigszon, där man springer och letar akter och gör brandkårsutryckningar för rädda förhandlingar, säger advokat Robert Lakatos, domstolsverkets ombud.

Till slut blev situationen så ohållbar att Svedberg inte längre fick vistas på tingsrättens kansli, utan blev sommaren 2008 förflyttad till ett eget rum på bottenvåningen. Strax därpå anmälde tingsrätten honom till statens ansvarsnämnd.

Ansvarsnämnden gav Svedberg en varning för att han inte gjort sitt jobb, då han inte lämnat ut de 17 domarna i tid. En varning som kan ligga till grund för att avskeda rådmannen.

Det är den varningen han nu vill få undanröjd, med motiveringen att ansvarsnämnden fattat beslut på fel grunder då de i ett sent skede av utredningen tog in sju nya domar för granskning, domar Svedberg inte fick tillfälle att yttra sig över.

I sin känslomässiga slutplädering förklarade Svedberg, som företrädde sig själv utan ombud, med tårarna rinnande nerför ansiktet:

– Jag har utsetts till syndabock. Här tillåts djävlar bära gloria och änglar bli kränkta.

Statens ombud Robert Lakatos var betydligt krassare i sin plädering:

– Det är ingen tvekan om att Peter Svedberg brustit i sina skyldigheter. Han har struntat i att utföra sitt arbete, han har vägrat lyda instruktioner från Ylva Johansson, JO kritiserar honom men han har rätt och de har fel. Han har vägrat att prata med domstolsverket och konsulterna. Sen rullar det på, som en snöboll mot en avgrund.

Dom kommer den 5 november.

Annons