Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En sinnlig musikupplevelse

Svenska kyrkan och Kramfors pastorat har sedan några år tillbaka bjudit in till kulturnatt i Ytterlännäs kyrka med såväl lokala musiker/förmågor som med musiker från andra delar av landet.

Lördagens kulturnatt invigningsöppnades av Ninni Melander, kulturchef i Kramfors kommun.

Därefter fortsatta en blandning av körer från kommunen där Ytterlännäskören var den inbjudande; Gudmundrå kyrkokör, Nora kyrkokör, Bjärtråkören samt Nordingrå kyrkokör. Den stora kören leddes av Helene Lundqvist – Dahlén.

Ett mindre vanligt inslag var de unga organister och dragspelare som inleddes med Kerstin Thorén på kyrkorgel och därefter fick vi ta del av fler unga organist- och dragspelselever, vilkas framträdande visar på ett mindre vanligt val av instrument, kyrkorgel, samt betryggande för att hålla dragspelstraditionen levande i bygden.

Magnus Engqvists band med Magnus i spetsen bjöd på flera låtar som var helt nya för publiken.

Nästa kör i koret var Dahls manskör som bjöd på visor med temat ”Kärlek” under ledning av Katarina Winberg.

Lokalt band från platsen var också bandet Crash´n Recovery med säte i Forsed, Bollstabruk, med frontfigurerna och grundarna; Linda Engström och Roberth Johansson.

Med sig hade de även andra bandmedlemmar samt Beatrice Forsman som körade.

Jörgen Sundeqvist och Päivi Mettälä fortsatte med en fingerfärdighet som liknar motstycke och till rytmer från hela värden, på ett häpnadsväckande sätt.

Notturno med Karin Bengtsdotter Olsson, Anders Olsson samt Håkan Dahlén fick avsluta konserterna i Ytterlännäs kyrka.

Parallellt med konserterna i Ytterlännäs kyrka kunde man även i Ljusets kapell få lyssna till Jonny Vallin på klassisk gitarr samt Pro chorus med Ingatia Folcker och Elisabeth Grafström.

På cembalo kunde man njuta av Maria Robertson med temat ”Dina vingar slag” och avslutningsvis spelade Masako Karlsson på piano, ”Stilla musik”.

Servering hölls i sockenstugan där man även kunde ta del av Mattias Perssons vackra fotoutställning.

Det blev en kväll där besökarna bjöds på musik i världsklass och där sannolikt besökarna och var för sig, var ytterst uppfyllda då den lämnade kyrkorummet sent på lördagskvällen.

Ann-Chrisitn Tjernström

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel