Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"En seglats genom okända farvatten" – Gregor Flakierski gör några strandhugg på Nordingrå konstrunda

Konstrundan i Nordingrå är som en seglats genom okända farvatten, där man lägger till hamn efter hamn och får uppleva nya spännande saker.

För den som kommer från Gallsäter är Dala Galleri första anhalten, och där erbjuds sedan flera år tillbaka en utblick mot internationella vyer. I år återkommer senegalesen Medior Dieng och belgaren Michel Elias med intressant måleri, ny är belgaren med spanska rötter Roberto Romero, som är filmare och fotograf, och visar fotobaserade bilder.

Den fortsatta resan blir mer hemtam. Dess stora behållning är variationen och mångfalden.

Myller Kultur & Händelser är en ekonomisk förening, som för övrigt utsågs nyligen till Årets kooperativ i Västernorrland, som har tagit över Keramik-Stinas hus i Vännersta. Där fortsätter man att sälja hennes keramikprodukter liksom en del annat konsthantverk. Under Konstrundan har man dessutom en liten konstutställning med Mikael Arvidssons emaljer och Annikka Arvidssons grafik.

Ambitionen är att öppna upp och utveckla huset och etablera Vännersta som ett attraktivt besöksmål. Konsten är central i de planerna, och ett galleri ska öppnas så småningom.

Navab, Nordingrå Alltekniska verkstad, i Häggvik, precis nedanför Mannaminne, är alltid värt ett besök, i synnerhet för miljövänner som har barnasinnet i behåll. Här skapas de mest fantastiska alster av skrot och annat överblivet metallmaterial.

Strax utan Häggvik ligger Gärde. Här håller Kerstin Olsén Öberg till, och visar sina målningar med framför allt naturmotiv i olika tekniker. Det är akryl, tryck och tusch.

Hennes utställargäst i år är Tania Fred med några skulpturer i diverse lermaterial. Temat är schamanistiskt, med en bland annat en kattschaman och en fågelschaman, men också med en ratad prinsessa.

Inne på restaurangen på Villa Fraxinus i Hyndtjärn kan man beskåda foto med motiv från Höga kusten. Anders Dahlin heter fotografen och hans bilder utmärks av djup och distinkta färger.

Margareta Sörlin bor permanent i Umeå men har sitt sommarboende i Salsåker. Det är första gången som hon deltar i Konstrundan, och i det lilla nyrenoverade huset, högt beläget med bra motionsmöjligheter för hågade besökare, visar hon bildvävar med motiv som har sitt ursprung i olika snabba förnimmelser, som synintryck, tankar, känslor eller andra uttryck för mer eller mindre intensiv inre aktivitet.

Materialet är ull och lin, en del handspunnet som hon har färgat själv, och om förnimmelserna bakom är snabba är arbetsprocessen desto långsammare. Varje väv har tagit minst ett år att färdigställa.

Navigare necesse est. Håll utkik efter det röda sjömärket.

Gregor Flakierski

* * *

För fler kulturnyheter varje dag: Följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook:

Läs mer kultur och hitta alla artiklar på vår hemsida