Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En roll för en legend

/
  • Margareta Hallin förbereder just nu sina tre olika roller i den nya uppsättningen av Taklagsöl på Strindbergs Intima Teater i Stockholm. Den legendariska operasångerskan, sedan många år Kramforsbo, fyller 80 år på söndag.
  • Margareta Hallin står byst på Kungliga Operan i Stockholm. Det är Margareta Hallin, Jussi Björling och Birgit Nisson som fått den äran.

Margareta Hallin är en legendarisk svensk operasångerska. På söndag fyller hon 80 år men är fortfarande i högsta grad aktiv. Den 28 februari är det premiär på Taklagsöl på Strindbergs Intima teater i Stockholm, efter August Strindbergs novell, och Margareta Hallin spelar tre roller i pjäsen.

Annons

Margareta Hallin är sedan många år bosatt i Kramfors. Hon har framträtt runt om i Ådalen med sitt program om Emil Hagström, poeten från Sollefteå som blev en av de främsta Klarapoeterna. Hon har också gett exempel på sin sångkonst i olika sammanhang. Publiken har bland annat fått höra henne på Tingshuset i Nylands Midsommarfestival. I Hälledal (där hon en gång ägde ett gammal missionskapell) satte hon upp sin version av Strindbergs Fröken Julie. Hon har gjort program om Brecht och Weil, om Maria Callas. För ett par år sedan uruppförde sceniska sångeleverna på Kapellsbergs musiklinje på Härnösands folkhögskola ett Julkantat komponerat av Margareta Hallin.

Hon hinner också med att måla. För något år sedan hade hon en egen utställning i Kramfors bibliotek.

Tonsättaren Fredrik Högberg i Nyland konstaterade nyligen i en intervju på kultursidan att "Margareta Hallin hade blivit lika stor internationellt som Birgit Nilsson om hon hade haft det intresset".

Det blev mängder av stora roller på Kungliga Operan under åren 1955-84. Från koloraturroller utvecklades hon mot det lyrisk-dramatiska facket. Hon blev också tonsättare själv efter sin sångkarriär. Hon har bland annat komponerat kammaroperan Den starkare, efter August Strindbergs pjäs, och barnoperan Svinaherden.

Margareta Hallin utnämndes till hovsångerska 1966. Hon tilldelades Jussi Björlingstipendiet 1970. Hon fick professors namn 2001. Hon fick Gunn Wållgren-stipendiet 2006 motiveringen "Margareta Hallin är en av Kungliga Operans mest lysande artister under 1900-talet. I egenskap av operasångerska, kompositör och talskådespelare framstår hon som en av det svenska kulturlivets centralgestalter."

Hon fick Alvénpriset på 100 000 kronor av Kungliga Musikaliska Akademien 2004.

Den 28 februari är det premiär på pjäsen Taklagsöl på Strindbergs Intima teater efter en novell av Strindberg med samma namn. 

På scenen finns förutom Margareta Hallin också Anna Lyons. Lena Mossegård är regissör. Verket innehåller också nykomponerad musik av Leif Jordansson.

Margareta Hallin framträdde så sent som 2007 i en uppsättning på Strindbergs Intima Teater, i Spöksonaten tillsammans med bland andra Erik Saedén. 2006 spelade hon i Riksteaterns uppsättning av Shakespeares Rikard III med Rikard Wolff i titelrollen. På Kjerstin Dellerts Confidencen har hon flera gånger haft egna program, senast 2009.

Annons