Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En prisad professor

När Erik Elmroth började läsa matematik vid Umeå universitet hade han ingen tanke på att han senare skulle börja forska inom det datavetenskapliga området och ännu mindre bli utnämnd till professor.

– Jag ville läsa någonstans där det fanns bra möjligheter att åka längdskidor. Vad jag skulle läsa mer än matematik visste jag inte då, bara att det skulle vara användbart, säger Erik.

Men intresset för området växte och han började en forskarutbildning i datavetenskap med inriktning mot superdatorberäkningar och besvärliga matematiska problem kring så kallade egenvärden. Detta ledde till en doktorsexamen och att han för en del av resultaten i avhandlingen år 2000 fick det prestigefulla amerikanska SIAM-priset för bästa vetenskapliga artikel i världen under en treårsperiod inom området linjär algebra. SIAM är en förkortning av Society for Industrial and Applied Mathematics och är en världsomspännande organisation.

Nyligen fick han också ta emot Nordeas vetenskapliga pris på 100  000 kronor, för sina framstående insatser för främjande av vetenskaplig forskning.

Erik har vuxit upp i Nordingrå och även bott i Härnösand, där han gick i gymnasiet. Efter militärtjänsten flyttade han till Umeå för vidare studier vid universitetet. Till största delen har han varit verksam i Umeå, men han har också under en termin varit gästforskare vid Massachusetts Institute of Technology, MIT, utanför Boston, samt varit ett år som post doc vid Lawrence Berkeley National Laboratory utanför San Fransisco.

I dag leder han en forskargrupp på sjutton personer, som han de senare åren byggt upp. Forskningen går bland annat ut på att skapa virtuell IT-infrastruktur, som till exempel datormoln. Molnen kan lite enklare förklaras som datorkraft någonstans ute på nätet som kan användas för att ersätta eller komplettera de datorer man har själv.

Framtidens datormoln, som är i fokus för forskningen, konstrueras genom att kombinera virtuella datorer med teknik för distribuerade system, så att man kan skapa virtuella datorer med kapacitet långt mycket större än enskilda datorer. Mängden datorkapacitet ska helst kunna varieras på sekunder eller minuter för att anpassas till förändringar i hur mycket kapacitet en tjänst på internet behöver.

– Tänk dig till exempel datorerna bakom en nyhetssajt på internet i samband med en stor nyhetshändelse, som när flygplanen flög in i tornen i New York. För att klara belastningen kan kapaciteten behöva mångdubblas inom loppet av minuter, och det helst helt automatiskt. Om det sedan visar sig att den mesta användningen kommer från en viss geografisk region, som till exempel ett visst land, så kan det också vara en fördel att tjänsten automatiskt förflyttar sig till datorer i det landet, berättar Erik.

Långsiktigt är målsättningen att skapa en helt elastisk infrastruktur som helt automatiskt kan anpassa sig efter användarnas behov och placering och det med en automatik som anpassar sig efter önskvärda målsättningar vad gäller till exempel kostnad, energieffektivitet och säkerhet.

Arbetet medför mycket resande, men trots det gillar Erik att resa även när han är ledig.

– Förra sommarens segeltur i Kroatien, till exempel, var en höjdpunkt, säger han

Men också att få vistas i familjens sommarstuga i Nordingrå är något han uppskattar Annars ligger idrott honom varmt om hjärtat och då speciellt skidåkning.