Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En OS-chans trots allt

Annons

Staffan Eklund tror på medaljchans i nya OS-grenen mixedstafett - trots att de största damstjärnorna har lagt av.

Vi har alla chanser i världen, säger skidskyttets förbundskapten.

I dag ska Jenny Jonsson, Anna-Karin Strömstedt, Björn Ferry och Fredrik Lindström försöka ge Sverige en bra start på världscupsäsongen.

Tävlingen i Östersund blir extra intressant eftersom mixedstafett får OS-status till Sotji 2014.

Det var så dags, tänker många blågula skidskytteentusiaster.

Det kombinerade dam- och herrlaget har varit en pålitlig medaljleverantör i VM, med guldet 2007 som höjdpunkt. Då var Anna Carin Zidek och Helena Ekholm två av hjältarna.

Båda storstjärnorna är numera före detta skidskyttar, precis som Anna-Maria Nilsson.

Som så många andra ställer jag mig frågan var vi står med vårt damlag. Men det kommer tjejer bakifrån som är nog så duktiga som Anna-Maria och Helena var i samma ålder. Om två-tre år kan vi ha ett jättestarkt damlag, säger Staffan Eklund.

Eklund tycker samtidigt inte att Sverige ska räknas bort från medaljdiskussionen redan om drygt ett år, i OS.

Vi har tre jätteduktiga killar (Ferry, Lindström och Carl-Johan Bergman). Om Anna-Karin Strömstedt kan överföra det hon klarar på träning till världscup och Jenny börjar åka lite, lite fortare - då är vi där, säger Eklund.

Tidigare längdåkaren Strömstedt som nu gör sin tredje skidskyttesäsong i världscupen håller med.

Tjejerna som var med förut var på en annan nivån än jag och Jenny. Men har vi båda en bra dag tror jag att vi kan vara med och fajtas om en bra placering, säger hon.

Söndagens lopp är en av endast tre mixedstafetter fram till OS. Sverige behöver minst en sjätteplats för att nå det krav som Sveriges olympiska kommitté (SOK) har satt upp för att skicka ett lag till Sotji.

Att det är skarp konkurrens bland herrarna symboliseras av att Carl-Johan Bergman, dubbel individuell VM-medaljör förra säsongen, får se premiären från läktaren.

Den här gången valde jag mellan Carl-Johan och Björn eftersom båda har varit sjuka innan. Det var magkänslan som avgjorde, säger Staffan Eklund.

Premiärveckan fortsätter på onsdag med herrarnas distans.

Mer läsning

Annons