Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En orientering i konst – nu är det dags för årets konstrunda i Nordingrå

För nionde året i rad är det dags för konstfest i Nordingrå. Den numera klassiska konstrundan slår upp dörrarna till ateljéer, verkstäder, bagarstugor, gamla skolor, lador och andra kulturhus i Höga Kustens natursköna landskap.

Navet för konstrundan är Kiörningsgården med Birgit Dahlgren som den smått legendariska innehavaren. Hon var den som kläckte den ursprungliga idén och satte konstbollen i rullning.

– Vi satt några tanter vid spisen och hade tråkigt. Till sist blev jag lömsk och tyckte att vi väl för sjutton gubbar får göra något själva, berättar hon.

Många konstnärer nappade på idén med en konstrunda.

– På några veckor hade vi samlat ihop alla, det blev sjutton stycken första året, berättar Birgit Dahlgren.

Efter nio år har konstrundan hittat sin form. Inom ett område ungefär två gånger två mil stort öppnas dörrarna på 30 platser fyllda av konst och kultur.

– Men på många ställen är det flera konstnärer som ställer ut, så det rör sig om minst det dubbla antalet, om inte mer, säger Owe Grandics som ställer ut på smide på Navab i Häggvik.

Arbetet med konstrundan har skapat synergieffekter; Nordingrås kulturträd har knoppat av sig på flera sätt. Bland annat har man haft ett organiserat firande av World Art Day och vinterutställningar på Kulturfabriken i Mjällom. Konstrundan har skapat en stabil grund där det nu finns möjligheter till utveckling:

– De sista åren har vi hittat en struktur som vi trivs med, ett fungerande koncept. Vi har spånat om att vidareutveckla med till exempel musik på kvällarna, det finns idéer, men vi får se vad vi mäktar med, säger Owe Grandics.

Kiörningsgården är navet för konstrundan; här finns en skärmutställning och kartor så man kan orientera sig i det rika utbudet innan man ger sig ut på Nordingrås vindlande vägar. Kanske vill man hälsa på Anders Dahlin på Villa Fraxinus, göra ett besök på Dala Galleri, Tindra ljusstöperi eller Millennium Art; kanske vill man titta in i Sigbritt Manns silversmedja eller ta en fika på Järnsta café och samtidigt avnjuta Kerstin Lindströms skulpturala utställning.

Varje plats är utmärkt med ett rött sjömärke som gör utställarna lätta att hitta. På flera platser serveras det dessutom mat eller fika.

Konstrundan invigs med musik och tal – Kramfors kommunalråd Jan Sahlén samt Härnösands spelmansgille – på fredagseftermiddagen den 13 maj. Därefter håller konstnärerna och konsthantverkarna öppet fram till klockan sex på fredagen samt från tio till sex under lördagen och söndagen.

* * *

För fler kulturnyheter varje dag: Följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook:

Läs mer kultur och hitta alla artiklar på vår hemsida

Krönikor av Katarina Östholm:

Den gröna bluffen - om miljöbilar och andra vackra lögner

Dödsstöten för landsbygden – om det brutna kontraktet mellan stad och land

Den odemokratiska staden – om den urbana diktaturen och byn som fostrade en statsminister