Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En ny skulptur till Nätra

Nätra

Konstnären Knutte Wester från Umeå har presenterat sitt skissförslag till ny konstnärlig utsmyckning vid föreningshuset Edenborg, Vik, Nätra. Det är stiftelsen Sigrid, Johan och Jonas Nätterlunds minnesfond som finansierar konstverket som ska invigas i maj 2019.

Många intresserade Nätrabor kom till föreningshuset för att studera hans modell, som kommer att bli en skulptur i brons. Nätterlundsfondens samordnare Anders Thorsén hälsade alla välkomna och därefter berättade Knutte Wester i både ord och bild om sitt liv och konstnärskap. Publiken fick sedan veta att konstverket får titeln Hembygd och kommer att stå på platsen mot vägen utanför föreningshuset.

Hembygden var viktig för Jonas Nätterlund. Sedan han lämnat sina barndomstrakter i Rössjö, levde han hela sitt liv i Stockholm. Men trots det geografiska avståndet bar han alltid hembygden i sitt hjärta, menade Knutte Wester.

Knutte Wester har som konstnär arbetat på barnhem, flyktingförläggningar, familjehärbärgen runt om i världen, där han har ett stort konstnärligt och socialt engagemang. Han tänker i den skulptur han skissat upp att det finns ett släktskap i hembygden eller hemmet som är lämnat och att en slags väntan infinner sig innan nästa förflyttning som förhoppningsvis kan bli den nya hembygden.

Den konstnärliga gestaltning som Knutte Wester skissat upp är en liten gestalt, ett sjuårigt barn, som bär på en jättelik trädknöl, som om den vore en ryggsäck. På marken snett bakom gestalten står en vanlig ryggsäck. Den är öppen och ur den växer ett litet träd med blommor. Gestalten, dess trädknöl och ryggsäcken kommer alla att vara skulpterade i brons och något över en meter i höjd. Det lilla trädet kommer att vara ett levande träd som blommar om våren.

Konstnären Knutte Wester kommer att utgå från gjutningar under sin tid på flyktingförläggningen i Norrbotten. De är alla dokumentära avgjutningar av någon del av en riktig individ. Gestaltningen består av en blandning av dokumentära delar och en mer fri skulptur. Skulpturen är barfota och står direkt på en stig av plattor på marken. Skissförslaget kommer nu att ställas ut på Örnsköldsviks Museum för allmänheten. Förhoppningsvis blir det invigning av skulpturen i maj 2019.

Ingegerd Grimell

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel