Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En mysfredag att minnas – Sandra glömmer den aldrig

Målsättningen var tio medaljer.

Med två dagar kvar av OS har Sverige samlat på sig två guld, sex silver och sex brons och vi vet att Tre Kronor kommer att släpa med sig hem minst ett silver också.

Det var en rätt hygglig fredag här i Sotji.

Det var fredagsmys hela dagen för Sandra Näslund, 17-åringen från Kramfors.

Sandra, 18 år i juli, var, läs och häpna, en svensk som faktiskt inte tog en medalj den här fredagen, men hon tog ett jättekliv in i skicrossens världselit och hon skrev redan nu in sig på listan för de idrottsmän och kvinnor som kommer att vara starka medaljkandidater i Sydkorea om fyra år.

Hon var chanslös i semifinalen men körde in som etta i placeringsheatet och hon var överlycklig över sin placering, nästan lika glad som bragdbronsmedaljösen Anna Holmlund vars karriär i princip var över.

Om hon lyssnat på läkarna.

Planera för Sydkorea 2018 kan också curlingens lag Edin göra, om de vill. Sveriges bästa lag på herrsidan fick äntligen sin medalj som man på något sätt tjänat ihop efter millimetermissar i såväl Vancouver som Sydkorea och jag tror att det här bronset blir guld värt för förbundet när lag Edin ska besluta om sin curlingframtid.

Men "the grej of the day" för idrottstokiga svenskar var hockeyderbyt, storebror mot lillebror, gammal mot gammal (Alfredsson mot Selänne). OS-semifinalen mot Finland.

Storebror vann som vanligt i de stora, tunga klassikermötena. Ja, jag vet, det finns undantag, men den här matchen var rätt lik guldfinalen i Turin.

Tre Kronor var i brygga en kort stund när den fenomenale Henrik Lundqvist för en gång skull bjöd på ett misstag, men till skillnad från tidigare har nu Pär Mårts trimmat sin Volvo och mot Finland gick den på alla cylindrar.

Jag har sett bättre hockeymatcher, men följer man svensk hockey vet man att får, när det klickar, fantastiskt målvaktsspel, ett försvar som är säkrare än Fort Knox och ett "en för alla, alla för en-mentalitet" som kan knäcka vilket motstånd som helst.

Dagens Tre Kronor utan ledare och offensiv kraft som Henrik Zetterberg och Henrik Sedin fungerar och trots gnöl och gnäll om att det kanske inte sett så bra ut så är Tre Kronor i sin andra OS-final på åtta år.

Det är inte alltid så snyggt men det är effektivt och det är huvudsaken.

Jag har varit mest imponerad av USA under den här turneringen så naturligtvis blir det Kanada som Tre Kronor får möta i finalen på söndag.

Kanada har precis som Tre Kronor gjort vad som behövs till semifinal, men väl där bytte man om till grovarbetarstället och trots jämna siffror (2–1 för Sverige, 1–0 för Kanada) var USA precis som Finland aldrig nära en final.

Sverige-Kanada i final. Värdig avslutning på Sveriges bästa OS någonsin.