Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En motvillig partiledare

Stefan Löfven var en outsider när han blev ny ordförande över Socialdemokraterna.

Han satt inte i riksdagen. Hade aldrig varit minister. Aldrig tidigare hade Socialdemokraterna haft en så politiskt oprövad ledare. Han var motvillig att acceptera erbjudandet att bli ny partiledare för Socialdemokraterna.

Men som boken "Humlan som flyger" visar från första sidan är Stefan Löfven alltid haft medgång i det tillfälligheternas spel som livet ofta är.

Stefan Löfven var bara en månad och sex dagar gammal när Stockholm stads barnavårdsnämnd fattade beslutet att han skulle omhändertas för samhällsvård.

Mamma var Margareta Löfven. Hon hade ingen möjlighet att behålla både Stefan och hans tvillingbror. Pappan var en 18 år äldre affärsmannen Karl Alvar Hedberg.

Margareta Löfven var dotter till en hängiven nazist. Hon blev mot sin vilja kvar i föräldrahemmet på Södermalm ända tills hon var 30 år. En av hennes favoritplatser var biblioteket. Hon läste alltid böcker. Sonen Ulf, alltså brodern till Stefan Löfven, förstod tidigt att hon hade "försakat sitt liv" för hans skull och köpte en matberedare till henne när han fick sin första lön.

Stefan Löfven kom till Iris och Ture Melander i Sunnersta i Ådalen.

Iris Melander jobbade som hemsamarit och Ture Melander jobbade i skogen på vintrarna på vid det stora timmerskiljet i Sandslån på somrarna. De gjorde aldrig någon skillnad på sin fosterson och de båda biologiska barnen.

Stefan Löfven utmärkte sig aldrig i klassrummet i Kalknäs skola. Han är blyg men han drömde om att bli skådespelare. Förebilden är Stellan Skarsgård som 1968 fick sitt genombrott i teveserien "Bombi Bitt och jag".

Han började som vänsterytter i Undroms IF och drömde om att bli en ny Johann Cruyff.

Han blir djupt tagen när han i Sunnersta Folkets Hus 1968 ser Bo Widerbergs film "Ådalen 31", filmen som var inspelad i Ådalen och blev nominerad till en Oscar i klassen Bästa utländska film.

När den unge svetsaren står med tusentals åskådare vid 50-årsminnet av Ådalen 31 i Lunde är det inget som talar för att han ska gå i Olof Palmes fotspår. Det var heller inget som talade för att han skulle gå i Olof Palmes fotspår när han 2011 är med vid 80-årsminnet av Ådalen 31 i Lunde.

ABB Railcar i Örnsköldsvik lades ner i september 1991 och fler än 400 jobb försvann. Processen är så jobbig att fackets Stefan Löfven och Stefan Orrby undviker att uttala namnen på dem som ska sägas upp; de använder bara anställningsnummer.

"Humlan som flyger" är en bok som har en något problematisk utgångspunkt. Den är ingen direkt biografi, fast ändå ganska mycket biografi. En stor del av boken måste också ägnas den kaotiska tiden inom Socialdemokratin med Håkan Juholt som ordförande. Boken är mer ett långt reportage. Lena Hennel och Lova Olsson är journalister på SvD. Lova Olsson är från Kramfors och började som journalist på Västernorrlands Allehandas Kramforsredaktion.

Om Stefan Löfven blir vald till statsminister nästa år blir han den tredje statsministern från Ådalen. Rickard Sandler från Torsåker var statsminister 1925-1926 och Thorbjörn Fälldin från Ramvik var statsminister 1976-1978 och 1979-1982.

Iris Melander bekräftade för TÅ:s reporter Jörgen Sundin att Stefan Löfven skulle bli ny partiledare för Socialdemokraterna.

Den nyheten fanns först på www.allehanda.se. Hemsidan för Ångermanlands två tidningar TÅ och ÖA.

Humlan som flyger. Berättelsen om Stefan Löfven

Lena Hennel Lova Olsson

Norstedts