Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En milstolpe i kampen – låt 19 oktober bli en dag att fira för HBT-rörelsen

Den 19 oktober 1979 beslutade Socialstyrelsen att ta bort homosexualitet ur registret över sjukdomsdiagnoser. Under flera år hade Socialstyrelsen uppvaktats, men utan resultat. En ockupation av myndighetens trappa ändrade detta.

Som liberaler är vi stolta över att Barbro Westerholm, då generaldirektör för socialstyrelsen, nu riksdagsledamot för Liberalerna, var den som fattade beslutet att friskförklara homosexuella. Än i dag kämpar hon, HBT-liberalers hedersmedlem, för HBT-personers rättigheter.

■■ För fler insändare, klicka här.

Denna dag är en stor dag för HBT-rörelsen, inte bara för homosexuella. En dag som i större grad borde uppmärksammas. HBT-liberaler föreslår därför att denna dag får större uppmärksamhet och att det bland annat blir en dag då regeringen årligen redovisar sina HBT-politiska framsteg här hemma och utrikespolitiskt. Ett bokslut som tydligt visar hur regeringar sköter sitt HBT-politiska uppdrag.

För HBT-rörelsen skulle 19 oktober vara en dag att gemensamt fira den historiskt viktiga milstolpen och fortsatta politiska framgångar.

Mats Nordström

Förbundsordförande, HBT-liberaler

Mikael Sparrhult

1:e vice förbundsordförande, HBT-liberaler

Anne-Marie Ekström

2:e vice förbundsordförande, HBT-liberaler

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel