Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En miljon för fiskvägar

Telge Energi går in med en miljon kronor.
Och de sista pusselbitarna kan läggas på plats för att fiskvägar ska kunna byggas i Ångermanälven, Faxälven och Fjällsjöälven.

Arbetet med att kartlägga de tre stora älvarna har pågått i många år. Ångermanälvens övre del, från Volgsjöfors och uppåt, inventerades 2009. Två år senare gjordes en kartläggning av Ångermanälven nedströms Nämforsen samt Faxälven nedströms Ramsele; båda inventeringarna erhöll ekonomiskt stöd av Sollefteå kommun.

– Men mellandelen av vattensystemen har varit kvar tills nu, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna som också är projektägare av kartläggningen.

– Den tredje etappen handlar inte bara om att genomföra den sista kartläggningen utan också om att knyta ihop samtliga genomförda inventeringar. På så sätt kan vi få en komplett helhetsbild av hur miljöerna ser ut och vilka behov som finns.

Arbetet handlar i korthet om att ge fisken – bland annat Ångermanälvens och Faxälvens älvegna lax – möjlighet att återigen vandra uppströms till sina lekplatser och föröka sig på ett naturligt sätt. Genom att göra omlöp – laxtrappor – vid vattenkraftverk eller andra hinder ska fiskarna kunna fortplanta sig naturligt.

I projektbeskrivningen pekar man på att Ångermanälven vid Sollefteå kraftverk har ett medelflöde på 500 kubikmeter per sekund. En fiskväg som placeras strategiskt, så att fisken kan leta sig in i den och fortsätta uppströms, behöver mellan 1-5 kubikmeter per sekund för att fungera på ett bra sätt.

– Det motsvarar mellan 0,2 och en procent av medelflödet. Vi hoppas på ett gott samarbete med kraftbolagen och att de inser att den här typen av åtgärder inte behöver kosta mycket i förlorad kraftproduktion, säger Christer Borg.

Kartläggningen innefattar också jämförelser med hur vattendragen såg ut historiskt – var lekplatserna fanns, hur tillgången på fisk och flodpärlmussla var, hur biotoperna förändrats och hur fisket bedrevs.

Just fisket är en central del i arbetet.

– Hållbart fiske är verklig bygdeutveckling, säger projektledare Sara Friberg.

– En stor population av lax och öring lockar turister och det skapar i sin tur spinoffeffekter på hela samhället. Studier har visat att fisket i Mörrumsån omsätter 40 miljoner kronor per år.

Totalt kommer det avslutande projektet att kosta 3,3 miljoner kronor fördelat på tre år. Pengarna från Telge energi räcker i ungefär ett år.

– Vi tror att resten av finansieringen ska lösa sig. Det viktigaste är att vi nu kan dra i gång arbetet, säger Christer Borg.