Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En militär etablering i Sollefteå skulle vara bra för Sverige

Annons

Angående "Sollefteå tar upp kampen för att få tillbaka militär verksamhet: "Har bjudit in försvarsministern"

Läser att Socialdemokraterna  i Sollefteå försöker att åter få en militär etablering hit. Det är mycket bra. Sveriges försvar måste stärkas och i det är en ökad militär närvaro i Västernorrland en viktig del. 

Det tråkiga är Socialdemokraternas ovilja att samarbeta över partigränser för en sådan etablering, som är så viktig för både Sollefteå, Västernorrland men framförallt Sverige. Jag sitter i försvarsutskottet och skulle gärna vara behjälplig i denna fråga, men något sådant intresse verkar inte finnas från Socialdemokraternas sida.

Det har det för övrigt aldrig funnits under mina snart 12 år i riksdagen. Förra kommunalrådet Elisabeth Lassen brukade, när jag påpekade det, hänvisa till att de använde Eva Sonidsson (S) även 2006-2014 då vi innehade regeringsmakten. Och vad har Eva Sonidsson gjort för Sollefteå?  Som distriktsordförande för (S) har hon sett att avveckla BB, akut kirurgi samt akut ortopedi.

Läs även: Sverige måste bli helt – vi har mycket att lära av våra grannländer

Nu kommer jag i alla fall att ge Socialdemokraterna i Sollefteå ett litet råd. Vare sig de vill det eller inte.

Om det ska finnas möjlighet för en återetablering av militär verksamhet i Sollefteå är det bra med en så bred överenskommelse som möjligt. Detta är också en tradition i svensk försvarspolitik för att skapa långsiktighet. Dessutom, vem vet vem som är försvarsminister i höst? Därför bör vi ha ett bredare samtal än att bara bjuda hit försvarsminister Hultqvist.

Nu arbetar Försvarsberedningen under Björn von Sydows (S) ledning  och kommer att presentera sin slutrapport i maj 2019. Försvarsberedningens rapporter utgör ett viktigt underlag för nästa försvarsbeslut, och därmed för hur det framtida försvaret ska utvecklas.

Läs också: Symtom för samhället – oansvariga politiker och tjänstemän

Det vore bättre om Försvarsberedningen bjöds hit, eller åtminstone Björn von Sydow och Hans Wallmark (M) som de främsta företrädare för de största partierna.

Nu var förvisso Björn von Sydow försvarsminister när regementena T3 och I21 lades ner i Sollefteå, men alla förtjänar en andra chans.

Om intresse finns från de ledande i Sollefteå kommun så är jag gärna behjälplig i detta så att den militära närvaron i regionen åter kan ökas.

 

Lena Asplund

Riksdagsledamot (M) Sollefteå

Försvarsutskottet 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel