Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En månad efter överfallet – så mår Peter Öberg i dag: "Klart jag funderat på att lägga av"

Det har gått lite över en månad sedan Chris Campolis överfall.
Peter Öberg har fortfarande huvudvärk, han tvingas vissa dagar vara helt sängliggande och symptomen efter hjärnskakningen har fått honom att fundera på livet efter hockeykarriären.
– Det är klart att jag funderat på att lägga av. Jag ljuger om jag säger något annat, säger Öberg dystert.

Ett steg framåt, ett steg bakåt. Två steg framåt, ett steg bakåt.

Rehabiliteringen efter hjärnskakningen går sakta men säkert framåt för Peter Öberg. Han har fler bra dagar nu, även om de riktigt jobbiga fortfarande finns kvar.

Dagar när sängen är ett måste.

– Det känns bättre än när vi senast pratade (tre veckor sedan), men jag vill att det ska gå lite fortare. Det kan kännas bra vissa dagar och då höjs humöret, men sedan går det ner direkt när jag får ett bakslag, som att jag vaknar med huvudvärk.

Är du frustrerad?

– Ja. När jag fått smällar förut har jag varit i hyfsad form efter någon vecka och sedan gjort comeback. Nu har det gått betydligt längre tid än tidigare hjärnskakningar. Jag har vissa symptom nu som sitter kvar som jag inte märkte av under tidigare hjärnskakningar. Det är frustrerande att inte veta hur kroppen reagerar på olika saker, berättar Peter som fortfarande är ljuskänslig.

– Solljus och starka lampor undviker jag helst. Jag blir trött av det mesta faktiskt, allt runtomkring påverkar.

Hur mår du under en dålig dag?

– Jag har aldrig haft migrän, men jag har ont i huvudet och är rejält tung i skallen. Då får jag bara vara inne hela dagen. Jag är i stort sett sängliggande då.

LÄS MER: Öberg om sms:et från Campoli och första tiden efter smällen

I dagsläget är det inte på tal om att öka träningsdosen. Promenader och cykelpass varvas med olika följder.

Vissa gånger är känslan att allt går åt rätt håll medan nästa pass på cykeln kan huvudvärken komma krypande.

– Jag har provat röra på mig litegrann med blandat resultat. Jag har cyklat lite lätt på motionscykel och promenerat.

Vad innebär blandat resultat?

– Vissa gånger har det känts bra och sedan har man gjort samma sak dagen efteråt och då har det inte alls känts bra. Jag får helt enkelt ont i huvudet då, säger han och suckar.

– Jag är rätt less för jag vill göra saker också. Jag klättrar lite på vägen för jag är ju van vid att vara aktiv.

Har du haft någon diskussion med Modos läkarstab om när du kan dra på dig skridskorna igen?

– Nej.

Sedan tacklingen för lite över en månad sedan har Peter Öberg varit i Fjällräven Center ett flertal gånger. Han har hälsat på grabbarna för att "känna gemenskapen igen". Han har även sett två matcher live, men ingen av dem har han sett klart. Båda gångerna har han fått lämna arenan i förtid.

Intrycken har helt enkelt blivit för många och en svidande konsekvens av det är att huvudvärken börjat trycka på.

Trots det har Modos veteran, som blir 34 år i sommar, föreställt sig återkomsten. Han vill dra på sig Modos röda tröja, knyta sina skridskor och greppa en klubba igen.

– Klart att det skulle vara kul att komma tillbaka, men vi får se hur det blir kommande veckor. Förhoppningsvis klarar vi oss undan kvalet, men då kommer jag definitivt inte spela mer denna säsong. Blir säsongen längre, med ett kval, får vi se om jag kan vara tillbaka. Det är så svårt att svara på när jag kan vara redo, men min målsättning är att spela hockey igen.

Du har inte funderat på att lägga ned denna säsong helt och hållet så att du kanske slipper en press att komma tillbaka?

– Njae, inte riktigt. Pressen som finns kommer från mig själv, inte utifrån. Det är ingen press från någon annan och jag själv känner mest frustration. Först och främst vill jag må bra, jag vill att vardagen ska fungera.

LÄS MER: Här är hjärntrappan Peter Öberg måsta klättra

När Peter Öberg landade i isen efter Chris Campolis tackling drog hela hockeysverige efter andan. Öbergs sjätte hjärnskakning var ett faktum och omedelbart tog diskussioner fart om detta kan ha varit det sista vi såg av Modos nummer 27 på en hockeyplan.

När jag pratade med Peter för tre veckor sedan berättade han att det inte fanns en tanke på att karriären kan vara över. I dag, en månad sedan överfallet, erkänner han att han funderat på livet efter hockeykarriären.

– Det är klart att jag funderat på att lägga av. Jag ljuger om jag säger något annat. Det har slagit mig ett par gånger, det vore konstigt annars med tanke på hur lång tid jag varit borta jämfört med tidigare hjärnskakningar.

Hur får det dig att må, att denna hjärnskakning kanske avslutar din karriär?

– Det skulle vara sorgligt. Det tror jag alla känner, som håller på med idrott, att man vill sluta på sina villkor. Jag vill må bra först och främst, att vardagen känns bra och att jag får vakna upp utan symptom. Sedan får vi se med hockeyn.

LÄS MER: Johansson: "Jag visste att Campoli skulle göra något"