Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"En lisa för själen" – Sara Lindh, hemvändande skådespelare, fick blommor efter föreställningen på Folkan

Den trogna teaterpubliken i Örnsköldsvik fick en mycket fin upplevelse i onsdags när Sara Lindh och Niklas Fransson kom med föreställningen Kärleken döden och en slät kopp kaffe. Det är en föreställning som är en lisa för själen. Det är en stillsam, vacker och mycket upplyftande kulturupplevelse där två timmar går alldeles för fort.

Sara Lindh är född Wedin i Bergom utanför Örnsköldsvik men flyttade redan som barn med sina föräldrar till Stockholm där pappan började arbeta och utvecklas som musiker. Större delen av släkten finns fortfarande i Örnsköldsvik och det märktes i salongen. Hela första raden var reserverad och Sara Lindh fick en stor blombukett som tack för att hon sjöng i sin hemtrakt.

Kärleken är den röda tråden i föreställningen. Texterna är hämtade från Ulf Lundells, Monica Zetterlunds, Tom Waits, Elvis Presleys, Dolly Partons, Barbro Hörbergs och Evert Taubes med fleras repertoar. Sara Lindh har dessutom själv skrivit det berättande och mycket trivsamma samtalet mellan låtarna.

Men först och främst är det Sara Lindhs egen röst som bär upp föreställningen. Hon har stor bredd och behärskar både stillsamma Barbro Hörberg-sånger och mer riviga countrylåtar.

Sara Lindh är mycket meriterad efter roller på Dramaten och i musikaler som Grease på Chinateatern, West side story med Riksteatern och ett antal uppsättningar på privatteater i Stockholm samt Stockholms stadsteater och Uppsala stadsteater. Hon har en klar och ljuvlig röst i flera olika genrer. 2006 var hon första artist som fick Annalisa-priset, instiftat av Annalisa Ericsson, för huvudrollen som Sally i musikalen Cabaret som spelades i både Stockholm och Göteborg. Efter att ha sett och lyssnat till henne på Folkan känns det som mycket välförtjänt. Hon har också medverkat i ett flertal TV-program.

Sara Lindh och Niklas Fransson framför först och främst ett mycket njutbart program för örat. Tack vare ett lågmält ackompanjemang på piano kommer hennes fantastiska röst till sin fulla rätt. Men där finns också en del djupsinniga funderingar på livet och framförallt kärlekens mysterium men även politik, tiggeri, flyktingar och en del andra stora frågor.

* * *

För fler kulturnyheter varje dag: Följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook:

Läs mer kultur och hitta alla artiklar på vår hemsida

Kulturkrönikor:

Den odemokratiska staden – om den urbana diktaturen och byn som fostrade en statsminister

Jag behåller min yxa och in vedpanna - om hantverkets betydelse

Gerillagrönsaker och revolutionsfläsk - om mat som gör motstånd

Det är dags att plöja ned pengarna där de en gång växte fram - om landsbygdens villkor