Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En kyrkogård berättar

Kyrkogårdar berättar om vår kulturhistoria och det ständigt pågående stafettlopp som kallas Livet. Isabella Josefsson berättar i nya boken "Härnösands gamla kyrkogård" om en av Norrlands äldsta och mest fascinerande kyrkogårdar.

– Jag hade inventerat en mängd kyrkogårdar i södra Sverige till en liten skrift. När jag bodde i närheten av Härnösands kyrkogård passerade jag varje dag och slogs av hur oerhört vacker den är, säger Isabella Josefsson som bland annat arbetat som bibliotekarie i Härnösand.

Härnösand har en rik och lång kulturhistoria (staden fick stadsrättigheter 1585) och det märks också på Härnösands gamla kyrkogård. Där vilar många biskopar och landshövdingar, kulturpersonligheter och affärsmän.

Diktaren Franz Michael Franzén dog som biskop i Härnösands stift och vilar i ett hörn av kyrkogården. I närheten vilar en annan Frans. Industrimannen Frans Kempe var Mo och Domsjös förste verkställande direktör. Släkterna Kempe och Franzén gifte in sig i varandra. Det är nästan lika många Kempe i Franzéns stora begravningruta som i Frans Kempes begravningsruta. Modo:s styrelseordförande och VD Matts Carlgren ligger dock begravd i Frans Kempes familjegrav.

Isabella Josefsson berättar i sin bok om några av de mest intressanta gravplatserna på Härnösands gamla kyrkogård.

Vem var konstnären som gjorde den oerhört vackra granitskulpturen "Sorg" som finns på sjökaptenen Nils-Olov Berlins gravplats? Skulpturen återger den sorg och förtvivlan som Nils Olof Berlin och hans hustru Anna Christina kände när tre av deras fyra barn rycktes bort av sjukdomar.

Isabella Josefsson gjorde stora ansträngningar att hitta skulptörens namn. Hon kunde slå fast att det var Halvar Frisendahl som gjorde "Sorg".

Halvar Frisendahl var bror till Carl Frisendahl som bland annat gjorde Näcken till Statens Historiska Museum i Stockholm (och "Liggande vildsvin" utanför Brännaskolan i Härnösand). Brodern Fredrik gjorde bland annat flottarmonumentet i Sollefteå. Halvar Frisendahl är mest känd för att han gjorde målningen Skvadern och det var alltså han som gjorde "Sorg".

Författaren Ludvig Nordström ligger begravd på Härnösands Gamla kyrkogård. 1939 flyttade han sin engelska mors urna till familjegraven där hans far, farfar och andra släktingar ligger begravda.

En biskopsgrav som jämte Franzéns grav drar till sig uppmärksamhet är Lars Landgrens grav. Han kallades "Lång Lasse" för sin reslighet. Han var en så folkkär gestalt att det till och med gjordes en svensk långfilm om hans liv, "Lång-Lasse i Delsbo" från 1949. Det var också han som bildades "Västernorrlands läns museisällskap" som idag har blivit Länsmuseet Västernorrland.

Självfallet är Lars Landgrens grav den högsta på hela kyrkogården.

Det kanske allra vackraste på kyrkogården är dock ingen gravsten. Det imponerande lärkträdet "Jungfru Lina". Föreståndarinnan på Härnösands barnhem, Lina Lindvall, hade tagit med sig ett lärkträd från sin hembygd och låtit det växa upp i en träbalja. En vän såg till att det lilla trädet planterades på hennes grav.

Graven är borta sedan mer än 100 år men trädet är stort och pampigt och står som en symbol för alla de vanliga Härnösandsbor som inte hade råd att köpa sig en privatgrav.

Varför intresset för kyrkogårdar?

– Själv är jag agnostiker, men en promenad på en helt okänd kyrkogård sätter igång fantasin. Man tittar på namn och årtal och födslar och dödar och föreställer sig relationer mellan människorna. Man kan också se på gravvårdarna som konstverk, fundera över olika stilar...man kan också se på kyrkogården som trädgård och park.

"Härnösands gamla kyrkogård" är rikt illustrerad (foton av Åke Johansson och Christel Schröder) och har väldigt snygg layout (Susanne Ekelund och Christer Schröder). Den kan beställas på telefon 070-213 33 17 eller 033-29 20 57.