Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En krona direkt till mjölkbonden

Livsmedelshandlaren Stig Wedin byter mjölkleverantörer för att gynna Härnösands mjölkbönder.
Han lämnar mejerijätten Arla och i fortsättningen tar han mjölken från Norrmejerier.

– Mjölken blir en krona dyrare. Prispåslaget går direkt till Härnösands bönder, säger Stig Wedin.

I Härnösand finns tolv mjölkbönder. Många kämpar med dålig lönsamhet. Det har uppmärksammats av LRF som vill lyfta den lokala maten och få ett ännu större engagemang för lokalproducerat livsmedel och därmed trygga tillväxten på landsbygden.

Stig Wedin driver Tempo i Härnösand. Han har tio anställda och tycker det är viktigt att stötta lokala producenter. Tidigare tog han beslutet att köpa in enbart svensk kött, helst från lokala köttleverantörer.

– Arla jobbar över hela världen. Jag vill inte ha några mejeriprodukter som kommer från utlandet när det också finns lokala alternativ att erbjuda, säger Stig Wedin.

Att mjölken nu blir en krona dyrare är inget som Stig Wedin oroas över. Han tror att kunderna är villiga att betala lite extra för att gynna ortens mjölkbönder.

– Jag har pratat med flera kunder som tycker det bara är positivt.

Beslutet att inte sälja danskt fläskkött har inte påverkat omsättningen.

– Tvärtom har det bara varit positivt, vi har faktiskt haft en ökad omsättning. Jag är övertygad om att vi tänker mer på vad som ska hända med våra barn och barnbarn och är beredd att ändra på inköpsvanorna, säger Stig Wedin.

Butiken i Härnösand är den första i Ångermanland som avsätter en krona till lokala bönder. Avräkningen sker hos Norrmejerier som i sin tur ligger till en krona i priset.

– Jag hoppas att fler handlare gör samma sak, säger Stig Wedin.

Priset i butiken bestäms av handlaren. Hos Tempo har man valt att höja priset med en krona.