Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En kedja till nytt OS-guld

Annons

Det var nära att guldfärden tog slut direkt. Men inte ens en tappad skida hos debutanten störde på vägen mot ett nytt OS-guld.

Det svenska stafettlaget var en guldkedja utan en enda svag länk.

Allt gick som tåget när Sveriges längdskidherrar försvarade OS-guldet i stafett.

Nu var det stafettdebuterande Lars Nelson som kompletterade Daniel Richardsson, Johan Olsson och Marcus Hellner.

Han svarade för en strålande öppningssträcka. Och det som kunde ha blivit en tidig stafettkatastrof stannade vid en incident.

När ryssen Dmitrij Japarov trampade av Nelsons ena skida stannade han och Sveriges gulddrömmar upp - men bara för ett ögonblick.

Jag hann ju tänka att "jaha, ska det sluta så här". Men sedan ropade ledarna till mig "Ta det lugnt, ta det lugnt" och skidan låg under mig och allt såg helt ut. Bindningen hade gått upp. Jag fick på mig skidan snabbt och när jag tittade upp var det ingen som hade tagit chansen och dragit i väg heller, sade han.

Svensk färg

Nelson var snart i kapp klungan och sedan var det han som satte färg på första etappen. När han tryckte på på det sista av de tre 3,3-kilometersvarven var det bara finländaren Sami Jauhojärvi som orkade hänga med.

De tippade värsta konkurrenterna, Norge och Ryssland, tappade mark. Eldar Rönning svor något om usla skidor efter att ha växlat som sexa 26 sekunder efter Nelson och Japarov var ytterligare ett par sekunder bakom.

Jag kände mig som det svagaste kortet. Det var ju tre nyblivna OS-medaljörer som jag åkte med. Skräcken var att jag skulle tappa på första sträckan. Det kanske roligaste av allt är att jag bidrog starkt till det här.

Rutinerade och starka skidmotorer som Daniel Richardsson på andra klassiska sträckan och Johan Olsson på den första i fristil förvaltade Nelsons bidrag väl och lämnade över till Marcus Hellner att återigen föra det svenska OS-guldet i mål.

Hellner gick ut med 14 sekunders ledning till ryssen Maxim Vylegzjanin. Norge, återigen sargat av dåliga skidor, var akterseglat med en hel minut. Petter Northug hade alldeles för långt fram och kom i mål som fyra, slagen med dryga minuten.

Alla levererade

Vylegzjanins försök att nå Hellner var fruktlösa. Flera hundra meter före mål kunde Hellner kosta på sig att ta en blågul flagga som lagkamraten Anders Södergren stack till honom.

När jag såg att det var Anders som stod där och var sjukt glad så förstod jag att det var lugnt. Det är en barndomsdröm man har haft att få flaggan och ha den där ledningen. Grymt härligt att få göra det igen.

Den svenska taktiken, att mala sönder allt motstånd sträcka för sträcka, höll ännu bättre i OS 2014 än fyra år tidigare.

Det är så vi vill avgöra, att vi som lag kan köra ifrån alla. Vi är i grymt bra form och vi förtjänar verkligen det här. Det är det som är så skönt, att vi allihop levererar. För mig är det största att vinna det här.

Mer läsning

Annons