Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En jumbojet som repareras i luften"

En jumbojet som repareras medan den är i luften, på väg in i orosmoln som kan orsaka turbulens.

Liknelsen för landstinget från Per Wahlberg (M) botar knappast flygrädda.

– Men jag känner mig fullständigt trygg, lovade han på fullmäktiges möte i Härnösand.

Annons

Efter valet för två år sedan var landstinget en skuta som tog tid att vända. Nu har landstinget förvandlats till en flygande farkost med renoveringsbehov.

– Det ställer höga krav på både kapten och besättning, menade landstingsstyrelsens ordförande Per Wahlberg i talarstolen och syftade på omställningen till en tidsenlig och fungerande modell för ledning och styrning av sjukvården.

I turbulensen ingår färska siffror på att landstingets nettokostnadsutveckling hittills i år uppgår till 4,7 procent. Det är bland de högsta i landet.

– Oroväckande högt. Vi måste tillsammans hjälpas åt att bryta denna uppåtgående trend, förklarade Per Wahlberg.

Ett annat orosmoln är kollektivtrafiken som plötsligt blivit mycket dyrare. Runt 19 miljoner extra behövs nästa år till tåg- och busstrafik och ingen vet var pengarna ska hämtas.

På avdelningen mörka moln bidrog landstingsdirektören Anders L Johansson:

– Vi ser hur konjunkturen viker och varslen ökar i hela landet. Det innebär att skatteunderlaget minskar. Alla landsting har ekonomiska problem.

Några andetag senare i ett resonemang om den pågående omställningen som ska effektivisera kom så en antydan om nedskärningar.

– Vi måste också göra kostnadsreduceringar. Det krävs erforderliga kostnadsanpassningar på respektive verksamhetsställe, även i primärvården, och vi måste hålla oss inom de budgetramar som politikerna beslutar om, uppgav Anders L Johansson.

Annons