Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En jul på Downton Abbey

Det var bättre förr. Är det inte så vi brukar säga? Kanske är vår uppfattning om förr orimligt förskönat av att de flesta av oss faktiskt inte var med.

Att vad vi vet är målat i de ljusa färger som exempelvis det brittiska dramat Downton Abbey - som närmare en miljon svenskar sitter klistrade framför – där vi följer earlen och grevinnan av Grantham, deras familj och hushåll från 1912 och framåt. Från Titanics förlistning, genom världskrig och social och teknisk utveckling.

Visst, av misären, klassamhället och de sociala orättvisorna får vi en dos. Men inte ser det väl så illa ut? Vad är väl arbete sju dagar i veckan, jour dygnet runt och en praktiskt taget livegen ställning mot de storslagna miljöerna, kläderna, formaliteten och familjekänslan även bland tjänstefolket på undervåningen?

Det är nästan så man tänker sig att de timanställda som i dag sitter vakt över mobilen från tidigt på morgnarna, av den händelse att nån ska smsa ut ett jobberbjudande för några timmar, skulle se tjänsteuniformen och det spartanska och delade sovrummet allra högst upp i herrgården som ett steg upp från sin nuvarande sits. På Downton får man i alla fall en halvdag ledigt i veckan!

Och på jul radas tjänstefolket upp i stora salen för att få årets julklapp av herrskapet. Inget aktivitetsarmband blir det väl, men lite tyg att sy en klänning. Thank you mylady och en nigning på det sen raskt ner till köket för att fixa lunchen.

Lite bättre till och med än det svenska städföretag som häromveckan bestämde att man var för många anställda för att man skulle ha råd med en julklapp till personalen – men spexade till det och slog in de nya namnskyltarna i julpapper och delade ut.

Så det kanske var bättre förr ändå? I alla fall i den fiktiva Downtonvärlden med idealiska och omtänksamma arbetsgivare och dödligt lojala undersåtar. Inget jobb är för litet. Alla jobb behövs, om det så handlar om att klä på vuxna människor eller damma kristallkronorna före frukost.

Och kanske går utvecklingen i en cirkel. Visst, i Downtonköket skrattar Mrs Patmore högt åt tanken på att man ska dra in elektricitet i huset och även till köket. El i köket, vilken befängd tanke. Men bara några år senare finns där en elvisp.

Mer än hälften av alla jobb som finns i dag kommer att vara borta om 20 år, enligt en forskningsrapport från Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, som presenterades i somras.

Manuella jobb automatiseras, datorer tar över kvalificerade arbetsuppgifter. Hälften av alla yrken!!

Men innan vi ger upp och flyttar in mikrovågsugnen i köket på Downton ska vi nog uppmärksamma en annan utveckling i Sverige, den som i nån mån betyder en återgång till det gamla tjänstesamhället.

Ett upprop från höger om lägre löner för de enklaste jobben - för jobben vi redan effektiviserat bort. Springpojkarna och tjänsteflickorna. Daglönarna.

Avdragsgilla hemtjänster betyder också att städerskan och kokerskan inte flyttar in i ditt hem längre, men ändå jobbar där. Och för en annan familj och för en annan familj och för ytterligare många andra familjer.

Jobbet är det samma men samhörigheten med arbetsplatsen går rimligen förlorad. Vi behåller de tunga arbetsmomenten, de långa arbetsdagarna och de låga lönerna men gör oss av med det enda som egentligen var bättre förr. Ja, i alla fall bättre på tv och det är väl ungefär samma sak.