Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En IT-attack skakar Sverige

En organiserad IT-attack har slagit ut de finansiella systemen. Folk får inte ut några pengar från bankomaterna. Betalningssystemen haltar och en rädsla för att inte löner, bidrag och pensioner ska betalas ut breder ut sig.

Det är scenariot för den samverkansövning som genomförs på Krisberedskapsmyndigheten i Sollefteå. Övningen samlar uppskattningsvis 3 000 deltagare från regeringskansliet, andra myndigheter, länsstyrelser, kommuner och företag samt ett stort antal allmänhetsnätverk.

Det är inte IT-attacken och hur den ska lösas som är övningen utan samverkan mellan olika aktörer om något liknande skulle inträffa.

På Krisberedskapsmyndigheten, KBM, i Sollefteå finns en grupp journalister som har till uppgift att ringa upp representanter för myndigheter och andra involverade och skriva artiklar i tidningen Krispressen.

Här finns en grupp allmänhet, spelade av elever från räddningsskolan på Sandö, som exempelvis agerar oroade pensionärer som ringer PPM och undrar om de ska få någon pension efter att ha läst att försäkringskassan får problem med utbetalningar.

En grupp jobbar med scenarier som kan inträffa när kriminella utnyttjar den uppkomna situationen för sina ändamål. En grupp med representanter för riksbanken, skatteverket och andra finansiella institutioner har sina givna uppgifter.

/Allehanda.se