Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En hel värld sörjer Mandela

Sydafrikas förre president Nelson Mandela har avlidit. Han dog fridfullt i hemmet i Johannesburg i går kväll.

Annons

Sydafrikas förre president Nelson Mandela dog fridfullt i hemmet i Johannesburg i går kväll, 95 år gammal.

Hela världen hyllar i dag hans kamp för rättvisa och försoning.

- Det är en stor förlust för världen. Det är en person som bidrog till att förändra världen, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till journalister. - En man som suttit i fängelse i 28 år kommer ut och väljer försoning i stället för att vara bitter, och förespråkar en annan riktning. Just hans vägval kom att betyda mycket för omvandlingen och att få på plats en väl fungerande demokrati och försoningsprocess i Sydafrika.

TT: Vad har han betytt för dig?

- Han står som en symbol för det personliga mitt i allt det politiska beslutsfattandet; det personliga vägvalet, den personliga reflektionen.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven säger till TT att han känner stor sorg och tomhet efter Mandelas död.

- Nu ska vi hylla Nelson Mandelas minne, inte bara i dag och nästa vecka utan för all framtid. Då gäller det att stå upp för det han stod upp för, människors lika värde, jämlikheten, solidariteten och fred, säger han.

I London premiärvisades på kvällen filmen "Mandela: Long Walk to Freedom". Bland premiärgästerna fanns Mandelas dotter Zindzi som nåddes av dödsbudet inne i biografsalongen.

Dansande och sjungande människor, blåsande i vuvuzelor och med bilder av Nelson Mandela i händerna, strömmade till Mandelas hem i Johannesburg på morgonen, rapporterar sydafrikanska medier.

- Jag kom inte hit för att sörja. I dag firar vi en stor mans liv, säger Bobby Damon, en av dem som samlats utanför Mandelas hem.

Annika Björnsdotter Teppo, forskare på Nordiska afrikainstitutet, befinner sig i Kapstaden just nu.

- Människor tänder ljus, några dansar. Självfallet är människor ledsna, men han var 95 år så det kom ju inte som en överraskning. Just nu är det väldigt lugnt ute på gatorna. Alla väntar på begravningen, säger hon.

Nelson Mandela hyllades som "vår tids hjälte" när lovorden strömmade in från världens ledare till den man som ledde den framgångsrika kampen mot apartheid och blev Sydafrikas förste svarte president.

- Mandela åstadkom mer än man kan begära av någon man och i dag har han återvänt hem. Vi har förlorat en av de mest inflytelserika och i grunden goda människor som någon kommer att tillbringa tid med här på jorden, sade USA:s president Barack Obama. Vi kommer inte att se hans like igen.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon talade om Mandela som rättvisans förkämpe som inspirerat frihetsrörelser världen över. Hans andreman Jan Eliasson ser Mandela som en levande symbol för rättvisa, för allas lika värde och för försoning.

- Han tillbringade 27 år i fängelse för sin kamp mot apartheid. Han kom ut utan bitterhet för att tillsammans med alla medborgare bygga ett nytt Sydafrika. Detta var en handling av historisk betydelse för Afrika men också för hela världen. - Han hade en oslagbar karisma, klockorna stannade och rummet fick liv när han kom in. Han symboliserade godhet, han var en underbart genuint god människa. Alla kände så, sade Eliasson till TT.

Sverige var det första land utanför Afrika som Mandela besökte som en fri man, säger den tidigare statsministern Ingvar Carlsson (S).

- Dels för att markera att Sverige var ett av de länder som längst och mest uthålligt stöttat kampen mot apartheid, säger Carlsson. - Jag minns när jag träffade honom första gången. Lång, ståtlig och med sina varma ögon sade han att i dag är det många som vill vara våra vänner och det är vi glada för. Men vi glömmer aldrig dem som var våra vänner när vi hade det svårt.

Sydafrikas ärkebiskop, fredspristagaren Desmond Tutu, beskriver Mandela som en enande kraft.

- Under de 24 år som har gått lärde Madiba oss att enas och att tro på oss själva och varandra. Han var en enande kraft i samma stund som han lämnade fängelset, sade Tutu.

Madiba är Mandelas klannamn och det används ofta kärleksfullt av sydafrikanerna.

Sydafrikas sista vite president, Frederik Willem de Klerk, sade att Mandelas största gärning var att ena Sydafrika och kämpa för försoning mellan svarta och vita. de Klerk och Mandela fick tillsammans Nobels fredspris 1993. Under sin tidiga karriär förespråkade de Klerk rassegregering men verkade sedan för att avskaffa apartheidsystemet och frigav den fängslade Mandela 1990.

Det officiella sörjandet kommer att inledas med en nationell sorgehögtid i First National Bank Stadium, en arena i utkanten av Johannesburg med plats för 95 000 personer, rapporterar BBC. Därefter följer tre dagars lit de parade i Pretoria.

Enligt obekräftade uppgifter ska statsbegravningen sedan hållas den 14 december, medan andra uppges tycka att den ska ske 16 december, som i Sydafrika är en allmän helgdag kallad "försoningsdagen". Ceremonin väntas leda till den största samlingen av världsledare i landet sedan Mandela blev president 1994.

Därefter kommer Mandelas kvarlevor att flygas till hans hemby Qunu, i östra delen av landet, där han kommer jordfästas under en ceremoni med familjen.

Mer läsning

Annons