Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En gripen på hem för ensamkommande – hotade personal till livet

En ung man fick ett utbrott på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Gålsjö utanför Sollefteå på torsdagskvällen.
En av de anställda ska ha hotats till livet – när den misstänkte missade en sportaktivitet.
– Han ska ha blivit rejält utåtagerande, säger Robert Öhman, vakthavande befäl vid polisen.

Vid 20.20-tiden fick polisen samtalet om oroligheterna på boendet i Gålsjö utanför Sollefteå.

– Den misstänkte ska ha hotat en anställd till livet och slagit sönder speglar och fönster på boendet, säger Robert Öhman.

Incidenten inträffade på EKB, som är en avdelning för ensamkommande flyktingbarn på Gålsjö. Denna avdelning är åtskild från asylboendet.

– Det var en kille i torsdags som fick ett utbrott, han mådde inte så bra. Han blev lite våldsam och kastade bestick, säger Maria Wennberg, platschef på Hero Gålsjö.

Läs också: Susanne Sjöstedt: Personalens säkerhet måste vara prio ett

Det finns inga uppgifter om personalen tvingades låsa in sig i väntan på polisen.

– När han gav sig på inredningen drog de sig tillbaka och larmade polisen. Jag vet inte om de var inlåsta, säger Robert Öhman.

Han fortsätter:

– Han har inte haft något tillhygge när det har uttalats hot.

Enligt platschef Maria Wennberg har man stor säkerhet på boendet, med många anställda och personal dygnet runt.

– Personalen agerade helt enligt den plan vi har, de tog det lugnt och tillkallade polis, som var i närheten av en slump, säger Maria Wennberg.

När patrullen, en dryg halvtimme senare, anlände på platsen kunde den unge mannen gripas – odramatiskt.

– Det var lugnt när vi kom, det var bara en person som var inblandad, säger Öhman, som uppger att ingen person skadades fysiskt i samband med händelsen.

– Polisen kom dit, pratade med honom, tog in honom på förhör och lugnade ner situationen. Det var aldrig någon fara för någon person. Det är tryggt och bra där nu, säger Maria Wennberg.

Angående vad som ligger bakom bråket ska den misstänkte inte ska ha fått delta i en sportaktivitet tidigare under dagen, enligt polisen.

– Jag vet inte vad som var anledningen till utbrottet, det är jobbigt för de här killarna ibland, de har ju mycket inom sig, det kan rinna över. Men vi har stora säkerhetsmarginaler, både boende och personal ska känna sig trygga, säger Maria Wennberg.

Mannen, som nu är misstänkt för olaga hot och skadegörelse, fördes under kvällen till polishuset i Sollefteå för förhör.

Senare under natten beslutade jouråklagare att han skulle släppas på fri fot.

– Socialtjänst och god man är inkopplade och informerade, det är klart vi kommer att jobba med det här. Nu är det en ny dag, vi ska ta itu med det här. Vi följer vår plan, säger platschef Maria Wennberg.

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Allehandas nya app till Iphone eller Android.