Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En gåva av drottningen- nu är Älgön till salu

Det sägs att drottning Kristina runt år 1650 gav ön till Nätra sockenmän som en gåva att gemensamt förvalta. Skogen skulle användas till kyrkoreparationer, vattnet runt ön till att fiska i.

I dag är Älgön utanför Köpmanholmen till salu. Den som lägger upp åtta miljoner kronor kan köpa sig en obebodd ö på nära 300 hektar med stora naturvärden.

Vad är det egentligen för en ö som drottning Kristina skänkte till Nätraborna för drygt 350 år sedan? Vi åkte ut för att ta reda på det.

Naturen på Älgön bjuder på omväxlande upplevelser. Här finns klipphällar som havet slipat mjuka och runda, men också vackra stenstränder och sköna sandstränder.

Om sommaren är de inbjudande badstränder, men när vi besöker ön i november istället ordentligt blåsiga och utsatta.

Inåt ön växer skogen, mestadels gran och tall, på den magra och bergiga marken. Som högst når ön nära 150 meter över havet runtomkring. Mitt på ön finns ett magnifikt klapperstensfält, en rest från den senaste istiden.

Vi kliver iland på öns nordöstra del, där stranden består av rundslipade stenar i röd rapakivigranit. Inne bland granarna och tallarna är markens stenar täckt med djup mossa som i en riktig trollskog.

Vi klättrar uppåt och kommer ut ur skogen, upp på själva berget. Långt därnere skymtar havet grått och gropigt. Fastlandet är insvept i ett vått dis, blöta stora snöflingorna faller tätt.

I drygt 350 år har Älgön förvaltats av sockenmännen i Nätra, alltså bönderna och markägarna på fastlandet och Ulvön. Ägarandelen grundades på varje jord- och skogsbruksfastighets selanstal, skattetalet, som avgjordes av markens bärighet.

En av delägarna i Älgön är Anders Berglund i Sörsvedje. Men liksom många andra är hans ägarandel liten. Bara 0,364 procent

- Jag har varit delägare sedan jag tog över fastigheten i Sörsvedje efter min pappa på 1960-talet.

Han tror inte att en försäljning blir verklighet.

- Nej, med en sådan här samfällighetsförening är det svårt att administrera. Det är många olika viljor och 350 delägare ska ju komma överens.

Att Älgön var en gåva från drottning Kristina bekräftar Anders Berglund.

- Ja, det har jag hört i alla tider, att hon gav den till Nätra sockenmän som en förläning. Men några papper på det tror jag inte att det finns. Jag har då aldrig sett några, säger han.

Papper finns det dock av senare datum på att Älgön tillhör just markägarna i Nätra. I en dom avgiven på ordinarie lagmanstinget på gästgivaregården Äland i Säbrå socken 26 augusti 1802 slås saken fast.

När ägarförhållandena på senare år ifrågasatts, bland annat 1927 och 1935, har det hänvisats till domen från 1802.

I dag är runt 250 fastigheter i Nätrabygden delägare i Älgön. Totalt har 350 personer i 50-talet byar ägarintressen i ön, de flesta av dem bara med någon procent eller delar av procent.

Mest äger folket i byn Sel som tillsammans äger nio procent av ön.

Besluten har genom åren, enligt protokoll från äldre tider, handlagts av sockenstämman. Från slutet av 1853 fram till i augusti 1951 togs besluten på kommunalstämman.

För fem år sedan, 2002, bildades Älgöns samfällighetsförening med uppdraget att förvalta ön. Sekreterare där är Ulrik Jansson i Örnsköldsvik.

- På några årsstämmor har det motionerats om att undersöka intresset för om någon skulle vilja köpa ön, förklarar han.

- Skogsbruksmässigt är den inte intressant, tror jag. Men kanske att få äga en egen stor ö som är obebyggd. Där finns ju alla typer av terräng.

Vid markägarstämman i mars i år togs så beslutet och i september i år basunerade en helsidesannons införd i Örnsköldsviks Allehanda ut att Älgön är till salu.

Utgångsbudet är satt till åtta miljoner kronor - eller högstbjudande.

- Det är ett otroligt svårt objekt att värdera prismässigt. Därför har vi indikerat det priset som ett första steg. Sedan får vi se hur eventuella köpare reagerar, säger Jan Wiklund på mäklarbyrån i Örnsköldsvik som fått uppdraget att hitta köpare.

Och hugade spekulanter finns.

- Intresset i landet är stort. I dag har vi strax under 20 gedigna spekulanter. Jag tror att det är världsarvet, lugnet och tystnaden som drar. Det är den bilden jag fått i mina kontakter, säger Jan Wiklund.

Skulle mäklarbyrån hitta villiga köpare är det inte bara att slå till. Då är det markägarna på stämman i vår som avgör. Minst två tredjedelar måste rösta ja till en försäljning.

- Godkänner inte årsstämman en eventuell köpares bud kommer vi att behålla ön och fortsätta förvalta den som förut, säger Ulrik Jansson.

För Anders Berglund vore det precis vad han önskar.

- Det vore intressant om Älgön skulle förvaltas av kommunen eller naturvårdsverket som ett rekreationsområdet. Det gäller bara att hitta någon som kan sköta och förvalta skogen på ön i framtiden, säger han och tittar ut över det stora klapperstensfältet mitt på ön.

- Dessutom känns det fel att sälja bort ön när vi nu en gång fått den. Vi har ju inte haft några kostnader för den. Många har inte ens vetat om att de varit delägare.

Han skulle gärna se att man hittade en annan förvaltning av ön än dagens lösning med samfällighetsföreningen.

- Kanske att dagens delägare kunde skänka bort sina andelar, till exempel till Nätra hembygdsförening. Det skulle vara fint om ön blev ett naturreservat som alla kunde ha glädje av.


PER EURENIUS
070-650 31 52