Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En förkämpe för Norrland får Olof Högberg-plaketten – kulturredaktör Katarina Östholm utsedd

Katarina Östholm, kulturredaktör vid Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda, får årets Olof Högberg-plakett.
Hon får den för "sina lidelsefulla, knivskarpa och engagerade krönikor om landsbygden och Norrlands villkor".

Plaketten, till minne av författaren och journalisten Olof Högberg, delas ut av Norrlandsförbundet för utmärkta kulturella insatser. En person i vart och ett av Norrlandslänen – Västernorrland, Jämtland, Gävleborg, Västerbotten och Norrbotten – utses varje år som mottagare.

"Om Olof Högberg sägs att han som journalist och författare var en ”stor förkämpe för Norrlands sak” och att han ”lidelsefullt” beskrev hur Norrland behandlades orättfärdigt. Katarina Östholm är en synnerligen värdig mottagare av plaketten. Outtröttligt förser hon oss med argument, kunskap och framtidstro", skriver Norrlandsförbundet om Västernorrlands pristagare i år.

Så länge orättvisorna består och svensk politik driver landsbygden mot katastrof måste man skrika.

Förbundet skriver också att Katarina Östholm "genom sin vässade penna och framför allt för sitt brinnande engagemang för landsbygden, blivit en skribent för hela Norrland. Hennes krönikor har fått stor spridning och läses också utanför Norrland". Hon "lyfter också ständigt kulturens kraft och betydelse för utveckling och för det hållbara samhället."

– Jag känner mig hedrad. Det är oerhört roligt att märka att det man gör har betydelse för många människor, säger Katarina Östholm.

Nu kommer hon att skriva sina krönikor med än större iver.

– Det här blir verkligen bensin på elden. Så länge orättvisorna består och svensk politik driver landsbygden mot katastrof måste man skrika. Jag får ibland kritik för att jag ställer stad mot land, men landsbygden är verkligen i kris och då är det inte läge att vara diplomat, säger hon.

Hon tar emot plaketten vid Norrlandsförbundets årsmöte i Östersund. Några tidigare mottagare av Olof Högberg-plaketten är folkmusikerna Göran Månsson och Ulrika Bodén, skådespelarna Rolf Lassgård och Lars T Johansson, journalisten Po Tidholm, klarinettisten Martin Fröst och idrottskvinnan Magdalena Forsberg.