Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En förenande kraft i en orolig tid – världsmusik på Hola

Världen behöver musik. Och när den är upp och ner – vilket den nästan alltid är – behöver den ännu mer musik. Musiken knyter ihop världen, och ingenting kan knyta ihop den som världsmusik.

Sten Källman är en veteran inom folk- och världsmusiken, han har sedan 70-talet spelat med band som Text & Musik, Den Fule, Simbi, Goda Grannar och Bäsk. Numera är han lärare på Folk- och världsmusiklinjen vid högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet, och varje år sedan drygt tio år tillbaka ger han sig iväg på turné genom landet med sina elever från avgångsklassen.

Tillsammans bildar de ett band med det synnerligen lämpliga namnet Exit. Bandet består förutom av Sten Källman, på saxofon, av Sanna Eriksson, Sofia Andersson, Mati Tubli, Emil Blommé, Anna-Karin Andersson och Sören Rögen.

De inledde sin turné i Västernorrland med en spelning på Hola folkhögskola på tisdag kväll.

På repertoaren stod främst nordisk musik, isländsk dikt från 1700-talet till toner av en vaggvisa, muntra melodier från Finland (jojo!), en vals från Jämtland, traditionellt och nyskrivet från Norge.

Men världen är stor, och Exit famnar gärna dess många skepnader från olika platser och tidsepoker. Man bjöd också på en härlig Björklåt, från hennes första skiva, och som lämnade stort utrymme för vokal briljans. Dessutom georgisk körsång, överhörd på ett tåg i Bulgarien, och fritt svävande mot Kaukasus bergstoppar.

Man tar tillvara bandmedlemmarnas unika kompetens, och då Mati Tubli kommer från Estland blev det estnisk sång till månen – i stämmor.

Sten Källman deltog på 70-talet i ett studentutbyte med Haiti, och detta resulterade i en livslång kärleksaffär mellan honom och landets musik, kultur och det kreolska språket. Och givetvis spelade man folkmusik från Haiti under kvällen – och sjöng så klart på kreol.

En konsert som var lika avspänd och inlevelsefull, med övertygande vokala insatser, och skickliga musiker tillräckligt samspelta för att kunna lämna fri plats åt individuella prestationer.

Turnén i länet fortsätter på onsdag i Näsåker på Markusgården, sedan blir det Svanö Folkets hus på torsdag, och man avslutar på Strand hotell i Sundsvall på fredag, där publiken också är inbjuden att ta med sig egna instrument för ett kvällsjam.