Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En flirt med SD:s väljare

Migrationsminister Tobias Billström kan man alltid lita på ska presentera förslag tänkta att locka sverigedemokratiska väljare till Moderaterna.

Det är, enligt migrationsminister Tobias Billström (M), "på tok för liten grupp" som uppfyller det försörjningskrav för anhöriginvandring som regeringen införde för två år sedan. Därför sade sig Billström i går morse vilja skärpa kraven - ett utspel som snabbt applåderades av Sverigedemokraterna.

– Vi tycker att det är viktigt att vi har en tydlig arbetslinje kopplad till människor som kommer till Sverige av olika skäl, förklarade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) Billströms förslag till TT - utan att för den skull överhuvudtaget nämna att just flyktingar och övriga invandrare till Sverige har generellt svårare att ta sig in på arbetsmarknaden även utan piskan att det är först när de fått ett jobb som deras familjer kan följa efter.

Vilka jobb kan man med familjen kvar i en krigszon dessutom tänkas ställa upp på för att kunna visa det så eftertraktade anställningsbeviset för Migrationsverket?

Ja, det lärde vi ju oss redan häromdagen när Expressen avslöjade att några chefer på McDonalds i Stockholm polisanmälts för att ha sålt anställningserbjudanden till människor från andra länder för över 100 000 kronor styck, alternativt genom att kräva en stor del av lönen varje månad.

I McDonaldsfallet handlar det om arbetskraftsinvandrare som behöver kunna visa upp ett anställningserbjudande hos Migrationsverket för att få arbetstillstånd och i förlängningen uppehållstillstånd, men konceptet är precis det samma: utnyttjande.

Genom att med lagens goda minne försätta människor i en så desperat beroendesituation till en arbetsgivare ökar risken mångfalt att dessa utsatta kommer att utnyttjas – och till på köpet nästan riskfritt för arbetsgivaren.

Vem tjallar till myndigheterna om missförhållanden om man desperat måste ha en anställning för att antingen få stanna i landet – eller få hit sin familj?

Till på köpet har regeringen sett till att de villkor arbetstagaren erbjuds i det arbetserbjudande som en arbetskraftsinvandrare söker arbetstillstånd med hos Migrationsverket inte är bindande.

En arbetsgivare kommer i dag alltså undan med att lova en sak i tillståndsprocessen - och sen försämra villkoren drastiskt i anställningskontraktet! Och migrationsverket kan inte säga nej till ett tillstånd trots att de misstänker fusk!

I denna röra av modern livegenhet har både Billström och Reinfeldt mage blunda för det riktiga problemet för att istället låtsas som att det bara handlar om att upprätthålla "arbetslinjen".