Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En faluröd idyll i stillhetens famn

– Man måste vara intresserad av människor. Och tycka att det är roligt att ta hand om dem.
Efter snart tio år med Solberg Inn i Undrom vet innehavaren Ingrid Eklund vad som krävs.

Solberg Inn ligger som en lummig ö mitt i det ångermanländska jordbrukslandskapet i Undrom, tre mil utanfrö Sollefteå. Sädesfälten böljar i alla väderstreck kring den anrika 1800-talsgården och dess två stora huvudbyggnader, varav en förvandlats till ett vandrarhem.

– Det var totalt förfallet och hade stått obebott en längre tid. Vi började renovera och märkte hur många som tyckte att huset var fantastiskt; vid ett 40-årskalas blev vi tillfrågade om gästerna inte kunde få övernatta i huset. Och där någonstans föddes idén om ett bed-and-breakfast säger Ingrid Eklund.

I grunden är det en klassisk korsbyggnad från 1800-talet som restaurerats med omsorg och känsla för de gamla miljöerna. I ett av rummen finns till och med de gamla tapeterna kvar; välbevarade blomvippor i guld och blått mot en sammetsbrun bakgrund.

Ingrid Eklund lyfter ned ett fotografi ur bokhyllan.

– Man kan se samma tapeter på det här kortet, de måste vara minst hundra år gamla, säger hon.

På gården finns också konferens- och festlokal i det gamla stallet samt en fungerande bagarstuga. Hit kommer inte bara svenska turister utan besökare från i stort sett hela världen. Ryssar, spanjorer, tjecker, holländare, belgare – alla har de hittat till Undrom, och några återkommer år efter år.

– Det ligger ju en bit utanför tätorten och lockar kanske människor som vill något annat, säger Ingrid Eklund.

– Vi har älven, skogen, lugnet och naturupplevelserna. Och maten är förstås viktig; frukosten brukar vi få mycket beröm för, med hembakat tunnbröd, hemgjord marmelad och müsli, sylt och färska bär.

Möblemanget är blandat; allmogemöbler blandas med praktpjäser från tidigt 1900-tal och ännu äldre. Skinnsoffor, tv och ett fullt utrustat kök finns förstås, men även en vedspis i köket, ett gammeldags hörnskafferi och en lång rad gamla bruksföremål som påminner om husets historia.

– Vi har ärvt en hel del men också fått mycket möbler och saker av vänner, jag vet inte hur många gånger vi möblerat om här. Det är ett sammelsurium av stilar, skrattar Ingrid Eklund.

Till och med den gamla pigtrappan finns bevarad; en smal och brant trappa dold bakom en dörr i ett hörn av köket. Pigorna skulle inte synas i onödan och fick därför inte använda den stora trappan när de skulle springa mellan våningarna.

Själv har Ingrid Eklund ett förflutet bland annat på Grythyttans Gästgiveri samt Carl-Jans herrgård i Saxå.

– Det var en väldigt speciell upplevelse, roligt och lärorikt i professionell miljö. Jag lärde mig allt från att putsa silver till att duka rätt.

Solberg Inn håller öppet mellan mars och november.

– Det är kul att få hit lite folk. Och vara lite av en ambassadör för kommunen, man kan tipsa om sevärdheter, bra fiskevatten, utflyktsmål, kultur eller matställen. Det finns mycket att uppleva i Sollefteå.

Läs mer: Verksta´n är Håkans pojkrumsdröm

Läs mer: Modereportage i torpmiljö

Läs mer: Bland kungar, konstnärer och gengångare

Vill du läsa mer från Härliga hem? Läs e-tidningen från i fredags – där finns hela bilagan.