Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En eller flera häktade var i valvet

Bland de tio häktade för helikopterrånet i Västberga finns "en eller flera" som tog sig in i värdedepåns valv.

Rånarna tvingades lämna avsevärda summor kvar på brottsplatsen.

Det avslöjar åklagarna i helikoptermålet för TT.

Utredningen om helikopterrånet mot G 4 S värdedepå i Västberga i södra Stockholm den 23 september har nu pågått i fyra månader och beräknas pågå lika länge till. För närvarande sitter tio män häktade för medverkan i brottet.

Kammaråklagarna Björn Frithiof och Leif Görts beskriver misstankarna mot männen som stabila och säger att utredningen sammantaget "ser bra ut".

Vi vill framhäva att det bara är en ordentlig domstolsprövning som kan slå fast deras skuld, säger Görts.

En eller flera av de häktade misstänks alltså vara bland de "minst tre personer" som vinschades ned från helikoptern, slog sönder ett takfönster och sedan gick ned i värdedepån och lade beslag på en större summa pengar. Att det skulle vara så mycket som 70 miljoner avfärdas av åklagarna.

Beloppet ligger tydligt nedåt från den summan. Och rånarna tvingades lämna stora summor kvar, säger Görts.

TT: Det finns uppgifter om att ni hittat DNA-spår inne i valvet, stämmer det?

Den typen av frågor kan vi inte svara på nu. Men vi kan bekräfta att vi har både DNA och annan forensisk bevisning, svarar åklagarna.

De häktades advokater har, inte oväntat, kritiserat bevisen mot sina klienter och sagt att dessa inte fått veta vad de ska ha gjort sig skyldiga till.

Åklagarna kan inte säga exakt hur många som deltog i rånet.

Men det ryms uppemot 20 personer av vilka vi har identitet på några, säger Frithiof.

Rånbyte dumpades tillsammans med rånare först vid ett grustag i Draget i Norsborg och sedan vid Kaananbadet i Bromma innan helikoptern sattes ned och övergavs i närheten av Täby.

Jag är inte säker på att rånbytet lämnat landet, säger Görts.