Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dyrköpt ögonsten

/

Skaffa barn har sitt pris. Att överhuvudtaget vaska fram ett, alltså.

Äkta paret Jennie och Sara Elf fick punga ut med 36 000 kronor för insatserna som lilla Vega krävde för att bli till.

Men det är förstås inte därför hon är en högt värderad ögonsten.

Annons

Inget barn är det andra likt. Det vet föräldrarna Jennie och Sara också. Deras förstfödde, Milo, var frukten av det första inseminationsförsöket i landstinget Västernorrland sedan nya lagen som tillåter det trädde i kraft 2005.

Då som nu behövdes tre försök innan graviditeten fullbordades. Då kostade varje försök omkring åtta tusen kronor. Inför Vegas tillblivelse hade priset höjts till tolv tusen. I dag är priset uppe i femton tusen.

Notan är dock bara en krass notering i jämförelse med resultatet. 49 centimeter och 3 382 gram flickebarn.

Om en månad fyller Vega ett år. Hon beskrivs som inte särskilt matglad, men är ändå full av energi. Både Vega och storebrorsan försöker stjäla uppmärksamheten när vi är på besök. Milo har på femåringars vis klätt sig i en udda klädkombo med klänning och lockar oss med lekfiguren Radioapan, medan Vega ideligen står upp för att sedan dunsa ned på baken eller gunga mjukt på ryggen.

Mina smalben och min näsa är lika bra stöd som något annat. Blygheten lyser med sin frånvaro.

Fotografen Håkan räknar att hon som mest tar tretton korta steg vid vårt besök. Nytt rekord i så fall – och förmodligen redan slaget när detta publiceras.

Sara och Jennie är båda 34 år och väl medvetna om att de som lesbiskt äkta par utgör en samhällelig minoritet. De har många erfarenheter av orättvisor, ologiska tankemönster och heterogent myndighetsspråk och vill bidra till upplysning med sina val. De känner en viss förväntan från omgivningen att deras familj ska fungera extra förträffligt för att fullt ut accepteras.

– Starka normer råder i samhället och vi känner oss lite obstinata inför det. Här hemma finns till exempel alla färger i barnens garderober, säger Jennie.

Däremot inga könsrollsförstärkande Hello Kitty-figurer och Spiderman-gubbar.

– Nu går det bra, men det blir nog värre sedan när Milo börjar i skolan. Jag tänker, och hoppas, att han ändå har en tillräckligt bra grund för att kunna göra som han själv känner, fortsätter Jennie.

Paret Elf är överens om att två barn räcker. Och för Milo och Vega är det den naturligaste saken i världen att ha två mammor. På frågan om det finns en förstemamma och en andremamma, eller om moderskänslorna är lika starka hos båda svarar Jennie:

– Det har inte med blodet att göra. Vi känner oss båda som lika goda mammor.

Jennie var den som födde fram båda barnen.

– Det var inget svårt val för min del, jag var helt enkelt inte sugen, säger Sara.

– Och Milo har definitivt blivit Saras unge, där har jag inte en chans, fortsätter Jennie.

Ledigheten delar de lika. Jennie har kompletteringsammat ända fram tills nu, och ska snart återgå till jobbet som arbetsförmedlare.

Då lämnar Sara sitt uppdrag som parkeringsvakt och kan se fram emot en hel vinter och sommar på hemmaplan.

Med en Milo på nya upptäcksfärder och en Vega som lär springa för fullt i hans släptåg.

Mer läsning

Annons