Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En doft av 50-tal

En doft av 50-tal

När Lise Karlsson i Ramsele vill klä sig riktigt snyggt reser hon helst några årtionden tillbaka i tiden. Till 50-och 60-talen närmare bestämt. Prickar, ränder, blommor, spännen, vida kjolar och högklackade skor är höjden av lycka. Och det är en imponerande samling hon har där hemma.

När Tidningen kommer på besök hänger klänningarna framme i en lång rad. På ett bord bredvid ligger skor, handväskor och en låda med smycken. Här finns också postorderkataloger från slutet av 50-talet, veckotidningar och böcker.

- Det är ju roligt att samla på sig lite allt möjligt, säger Lise och visar entusiastiskt upp än det ena, än det andra.

Hela huset andas nostalgi. På väggen i vardagsrummet hänger Elvis och Marilyn Monroe iklädda förföriska leenden och under taket sitter bilplåtar från olika veteranbilträffar. På hedersplats hänger porträttet av familjens ögonsten; en blänkande röd chevrolet från 1959.

Bilintresset har alltid funnits där och det var på den vägen Lise fick upp ögonen för 50- och 60-talsmodet.

Inför en bilträff för ett par år sedan kom någon på att det vore kul med en modevisning i tidsenliga kläder. Lise hade redan några plagg hemma och tillsammans med kompisar började hon samla på sig allt hon kunde hitta.

Och så har det fortsatt. Lise är numera en flitig kund i Röda korsets second hand-butiker.

- Varje gång jag åker till ett nytt ställe kollar jag om det finns någon loppis eller second hand-affär. Och många saker får jag av vänner och bekanta, berättar hon.

Den första modevisningen blev en fullträff och det har blivit flera sedan dess. Men kläderna används också "på riktigt", till fester eller när det blir dags för finåkning i chevan.

- Det är så roligt att klä upp sig och göra sig fin, säger Lise.

Hon gillar modet från 50- och 60-talen för att det är kvinnligt och roligt på samma gång.

- Det framhäver kroppen mer, med smal midja och höga klackar. Benen blir ju mycket snyggare i klackskor. Och så scarves, och smink med eyeliner och rött läppstift ...

I Lises samling finns både kortkorta och långa klänningar i alla möjliga färger. Mycket blommigt, prickigt och stormönstrat. Men också en del strikta, raka och enfärgade från 60-talet. Eftersom många plagg kommer från släkt och vänner finns en historia bakom dem, vilket lägger en extra dimension till det hela.

- Den här hade till exempel min svärmor på ett bröllop 1947, berättar hon och håller upp en lång, skir klänning.

I samlingen finns också några enstaka herrplagg, men de är inte lika lätt att få tag på. Utbudet är helt enkelt mer begränsat.

- Det var mest skinnslips, nylonskjorta och jeans eller kostym, säger Lise.

Det är inte bara gamla kläder som platsar i samlingen, Lise syr också nya kläder efter gamla originalmönster som hon lyckats komma över. Men stilen är förstås densamma; 50- och 60-tal.

Mycket av dåtidens mode kan skönjas i dagens kläder, och det tycker Lise bara är roligt.

- Allting kommer igen. Båthals, trekvartsärmar och sådant fanns på den tiden också. Och jeansen blir ju smalare igen nu.

Men nya kläder i all ära, det är de gamla som får det att lysa så där härligt i ögonen på Lise. Som på någon som verkligen brinner för något. Hon bläddrar längtansfullt i en Elloskatalog från 57 och säger:

- Tänk om man kunde få beställa från den här ...

Kristin Eklund

0620-25791

kristin.eklund@tidningen.to