Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En död i upplopp i asylläger

Annons

En person dödades och över 70 skadades under ett upplopp i Australiens läger för asylsökande på ön Manus i Papua Nya Guinea natten till tisdagen. Det var andra natten i rad som oroligheter bröt ut i lägret.

Australiens invandrarminister Scott Morrison beklagade dödsfallet, men sade att en mycket farlig situation uppstått när människor brutit sig ut ur lägret.

Scott Morrison berättade vid en presskonferens att det förekommit huvudsakligen fredliga protester i lägret i flera veckor, vilket kulminerat i de två senaste nätternas oroligheter. Natten till måndagen skadades också flera personer när 35 asylsökande bröt sig ur lägret.

Den man som dog avled av skador i huvudet på vägen till sjukhus, enligt ministern.

Av de 77 som skadades natten till tisdagen var tillståndet allvarligt för 13. Två av dem skulle skickas till Australien för vård, en med en skallfraktur och en med skottskador.

Lägret på Manus är ett av två i Stilla havet dit Australien skickar asylsökande. Regeringen i Canberra skärpte förra året sin flyktingpolitik. Asylsökande som kommer med båt eller uppbringas till havs sänds till Manus eller till östaten Nauru för vidare utredning.

Ian Rintoul från organisationen Refugee Action Coalition skyllde våldsamheterna på grupper av invånare på Manus som motsätter sig lägret. Sedan personalen evakuerats ska angripare beväpnade med macheter, käppar och stenar ha forcerat stängslet och gått till angrepp mot flyktingarna.

Om det fanns några asylsökande utanför stängslet så var det för att de flytt för sina liv under natten, sade Rintoul till australiska tv-bolaget ABC.

Morrison sade att det var många rykten i svang och att det är för tidigt att avgöra exakt vad som skett, men lovade en grundlig utredning.

FN:s flyktingkommissariat har riktat hård kritik mot lägren i Manus och Nauru.

Mer läsning

Annons