Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dålig dag för journalistiken

/
  • Med påhittade nyheter misstänkliggjorde flera stora medier i veckan en större grupp EU-migranter.

Annons

Sällan har väl en gammal journalistklyscha varit mer sann. ”Kolla aldrig en bra nyhet”.

När Hela Hälsingland på sin webb i helgen publicerade en artikel utifrån en kartläggning av polisen om att de funnit bevis för att det förekommer ”organiserat tiggeri” i regionen och att tiggare utnyttjas, och rubriksatte detta med ”Tiggarläger omsätter miljonbelopp”, var det som att marken rämnade.

”BEVIS!!!!” skrek rasisterna. ”Vad säger ni nu då? ropade företrädare för Moderaterna som bara veckan före gjort sitt kritiserade utspel om att kriminalisera utnyttjande av tiggare (vilket alltså redan är olagligt). Artikeln delades tusentals gånger och dominerade nyhetsflödet.

Expressen var en av tidningarna som okritiskt publicerade Hela Hälsinglands nyhet, inklusive uppgiften att tiggarlägret omsätter 10 miljoner kronor.

Tidningen följde upp med att intervjua Sverigedemokraternas partiledarinhoppare Mattias Karlsson, som spann som en katt och menade att polisens kartläggning bara bekräftar allt SD sagt om tiggeriet.

”Men”, tillade Karlsson, ”Vi förväntar oss ingen ursäkt från de övriga partierna på grund av de beskyllningar man riktade mot oss när vi påpekade detta.”

Sverigedemokraterna kände att de hade fått rätt. Bekräftade av den tillförordnade polisområdeschefen i Norra Gävleborg, Lars Fredin, som låg bakom alla spektakulära bitar i utspelet i Hela Hälsingland: de 150 tiggarna som ska ha bott på en campingplats i Söderhamn i ett och ett halvt år, att de tjänat 10 miljonerna, att de betalat över miljonen i campingavgifter, misstankarna om människohandel och att det satt någon i toppen av organisationen och stal tiggarnas pengar.

Ytterligare flera medier hakade på under måndagen. Men det var endast Nyheter 24 som började med att lyfta luren och ringa campingen som enligt polisen Fredin tjänat över en miljon på tiggarna. Och med ett samtal punkterades hela historien.

Polisen, visade det sig, hade bara gissat. Om allt. Om hur många tiggarna var, om hur länge de bott här, om hur mycket pengar de tjänat, om ”organiseringen”, om brottsligheten.

Efter att ha utgått ifrån vad två eller tre tiggare uppgett att de samlade in, mellan 80 och 300 kronor var per dag, gjordes en simpel överslagsräkning. 300 kronor per person per dag, 150 personer, sex dagar i veckan.

Och Hela Hälsingland hade tydligen bara tackat och tagit emot, uppenbarligen utan vare sig ett kritiskt förhållningssätt eller en tanke på vad det innebar att ytterligare misstänkliggöra en redan utsatt och ifrågasatt grupp människor på så dåligt underlag.

Att man nu följer upp historien och kritiserar polisens uppgifter är bra, men försent.

Kanske hoppas man förgäves att det ska leda till mer eftertänksamhet på landets tidningsredaktioner innan liknande historier sprids igen.

Annons