Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En dag för hållbart hav

Har vi nått botten med våra miljögifter i havet? Det var frågeställningen på måndagens konferens, där föreläsare tog upp vad miljögifter i Östersjön och Bottenhavet kan få för konsekvenser på växt- och djurlivet – och vad vi kan göra för att få ett friskare hav.

I dagarna gästas Örnsköldsvik av briggen Tre kronor af Stockholm, vars syfte bland annat är att engagera och påverka för att få till stånd en hållbar utveckling för Östersjön.

– Visst är fartyget vackert, sa Anders Mannesten, miljöstrateg för Tre kronor af Stockholm, och förklarade att ambitionen är att segla runt för att prata om och värna Östersjön – som en budkavle i havsmiljöfrågor.

Det arbetet sker i nära samarbete med forskare, politiker, näringsliv och miljöorganisationer och kallas "Initiativet hållbara hav".

Mannesten var en av flera föreläsare under gårdagens havsmiljökonferens, som tillkommit i ett samarbete mellan Örnsköldsviks kommun och briggen Tre Kronor. Tanken är att konferensen ska bli årligt återkommande i Örnsköldsvik, just för att lyfta miljöfrågorna.

– Det är i alla fall vår förhoppning, sa Elvy Söderström (S), kommunalråd i Örnsköldsvik. Dessa frågor är viktiga. Att vi tar lärdom av tidigare misstag, och inte begår fler. Det är folks vilja och insikt som förändrar.

Miljögifterna i haven kan få konsekvenser för växtlivet. Att de även kan ge allvarliga skador på djurlivet blev extra tydligt när Björn Helander, havsörnsforskare på Naturhistoriska riksmuseet, visade havsörnarnas reproduktion från 1960-talet och fram till i dag.

– När DDT förbjöds på 1960-talet var havsörnarnas fortplantning i stort sett utslagen – och på 1970-talet var beståndet litet, men det kom igen så sakteliga, sa Helander.

I början av 2000-talet hade havsörnsbeståndet i stort sett återhämtat sig.

– Men sedan ett par, tre år tillbaka ser vi samma typer av skador på havsörnarna. Och det är tydligast i Västernorrlands län, berättade Björn Helander och visade bilder på havsörnar med bakvända tår, näbbdeformationer och andra missbildningar.

Dessutom har uttorkade ägg dykt upp igen – alla i Västernorrland.

– Jag tror det beror på miljögifter, sa han.

Utanför konferenssalen Pinassen i Arken fanns en utställning med fokus på miljön. Där, i inre hamnen, under ett tält i skydd för regnet fanns bland annat Lars Westberg, Miva. Han poängterade att det är viktigt att sopsortera rätt. Många vet till exempel inte att rakskum är farligt avfall, eftersom det innehåller en form av gas.

– Och läkemedel ska man lämna in på apoteket. Allt vi spolar ner i avloppet hamnar förr eller senare i Östersjön. Alla kan bidra till en bättre miljö, och till ett renare hav, sa Westberg.