Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bekant resa med en främmande väg

Många beskriver det som en väg kantad med ljusfenomen. Vissa upplever en känsla av frihet. Vad som händer just innan man dör vet ingen, men människor som upplevt nära döden upplevelser (NDU) har sina aningar.

Annons

En del människor som varit nära döden säger sig ha varit med om NDU. Ofta har de varit till synes döda under det att upplevelsen pågår. Vad människor upplever är väldigt varierande från person till person men ofta beskrivs det som att de dragits mot ett vackert, starkt och oemotståndligt ljus. Man kan ha en NDU även utan att vara nära döden. Det kan räcka med att vara utsatt för ett starkt hot om död eller vara med om en fallolycka med lycklig utgång. Även narkos har visat sig kunna utlösa nära döden-upplevelser.
När nära döden-upplevarna kommer tillbaka till livet kan ett stort antal av dessa berätta om märkliga och underbara upplevelser. Vissa berättar hur de har lämnat sin kropp, sett hur läkarna kämpar och hur de själva dragits mot ett starkt ljus. Alla nära döden-upplevelser ser inte likadana ut. Alla färdas exempelvis inte genom tunneln. Allt detta har forskaren kring ämnet, Raymond Moody, kommit fram till genom intervjuer med människor som upplevt NDU.

MAN BARA ÄR
För att en upplevelse ska klassas som NDU måste vissa moment ingå. Det viktigaste är det kärleksfulla ljuset men andra faktorer som kan upplevas vid NDU är exempelvis: en känsla av att vara död, tunnelupplevelsen, återblick på livet, att snabbt stiga till himlen samt en ovilja att återvända.
En 39-årig man som fick hjärtstillestånd beskriver sin nära döden-upplevelse så här: jag föll ner genom en tunnel med färgade kanter som ledde ner till ett starkt ljus. Först föll jag långsamt och sedan började jag falla fortare och fortare. Ju fortare jag föll desto bättre mådde jag. Jag ville nå ljuset men kunde inte.
Det brukar vara svårt för människor som upplevt NDU att berätta om sina upplevelser. Svårigheten ligger i att beskriva dimensioner som är så totalt okända på jorden.
Det finns människor som säger sig haft konsistens som lös gelatin efter att ha lämnat kroppen. Andra uppfattade sig som färger och ljus. Man talar inte med ord, och ser inte med ögonen. Man bara är.

MINDRE RÄDSLA FÖR DÖDEN
Man har gjort flera studier där man systematiskt intervjuat alla som överlevt ett hjärtstillestånd på ett sjukhus under en tidsperiod. Det förefaller som om cirka tio procent som kan berätta om någon form av nära-döden-upplevelse, berättar Bo Carlberg, läkare vid Umeå universitetssjukhus.
Genom liknande studier har resultatet visat att hos de patienter som har upplevt NDU finns det mindre rädsla för döden och meningen med livet har ökat.
Vidare berättar Bo Carlberg att NDU inte inträffar särskilt ofta, han har i sitt jobb som läkare aldrig träffat någon som upplevt NDU.
Finns det någon rimlig förklaring till upplevelserna?
Någon riktigt säker naturlig förklaring till detta fenomen finns inte. Det spekuleras över om hjärnan vid syrebrist skapar en slags hallucination. Man kan vid påverkan på tinningloberna utlösa märkliga synfenomen eller upplevelser men om detta är mekanismen bakom nära-döden-upplevelser är nog mest en spekulation, säger Bo Carlberg.
En annan teori är att när man börjar dö bryter synfältet samman - man får tunnelseende. Blodflödet avstannar till hjärnan som inte längre kan tolka några synintryck vilket bidrar till att synen försvinner först på sidorna. Att man sedan får en återblick på livet och träffar döda vänner och bekanta samt känner ett lyckorus är enkla psykologiska händelser som är förknippade med de biokemiska processer som sker i hjärnan.
Att själva upplevelsen finns är säkert, men om den betyder att man har evigt liv kan ingen svara på. Vad som händer när vi dör är och förblir en hemlighet som tids nog får sitt svar. FRIDA KÄLLSTRÖM

UNG

Mer läsning

Annons