Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bättre värld

/
  • En bättre värld av Anders Åberg i Kempesalen på Härnösands Folkhögskola. Hans 134:e stora utsmyckning placerar in Nya Varvet och Härnösands folkhögskola i ett globalt sammanhang där havet utgör sammanbindande länk.

"En bättre värld" är konstnären Anders Åbergs förhoppning om framtiden. Det är också namnet på hans 134:e stora utsmyckning. Ett 17 meter lång konstverk som med Kempestiftelsens stöd nu utsmyckar den nya multihallen, Kempesalen, på Härnösands Folkhögskola.

Annons

Verket levandegör historien om det område som Härnösands Folkhögskola ligger på. Området kallades under lång tid Nya Varvet efter det skeppsvarv som J C Kempe anlade 1838 på stranden nedanför nuvarande folkhögskolan.

Johan Carl Kempe från Stralsund är ett av de allra största industrinamnen i länets historia. Dessutom ett bra exempel på vad invandrare betyder för ett land som vill utvecklas. Han kom som 13-åring till Sverige. Han hamnade i Härnösand där han som delägare i firman Johan Wikner & Co utvecklades till en framgångsrik sågverksägare, varvsägare och grosshandlare. Området Nya Varvet blev ett litet samhälle i sig, med sågverk, varv, arbetarkaserner och folkskola. Virket till varvet kom från företagets vattensåg i Moälven i Själevad.

Johan Carl Kempe var farfarsfar till Carl Kempe. Det var till Carl Kempe som Fred Nilsson ringde och frågade lite försynt om Kempestiftelsen kunde tänka sig att stödja en konstnärlig utsmyckning av den nya multihallen (en ombyggd gymnastikhall).

- Det ville Kempestiftelsen direkt göra, med kravet att det skulle vara ett riktigt stort konstverk!

Det var också släkten Kempe som donerade den herrgård som blev Kapellsbergs Musikskola, som sedan länge är en del av Härnösands Folkhögskola.

- Det är många trådar som förs ihop, konstaterade en rörd Carl Kempe i sitt invigningstal.

Anders Åberg berättade i ett humoristiskt och spirituellt tal om sina tankar med konstverket. Att det skulle vara en hyllning till historien men också till utvecklingen, framtiden.

På plats fanns också den gamle folkbildaren Bengt Göransson, den kanske bästa kulturminister som Sverige haft, och höll ett tankeväckande tal om kulturens betydelse för en levande demokrati.

- En fotbollsmatch hade 50 000 åskådare, och kallades en stor kulturupplevelse. Demokratin är död när kultur enbart handlar om att vara en stor upplevelse. Kulturen måste peka på någonting, den kan aldrig nöja sig med att bara vara en upplevelse.

Under invigningen fick publiken lyssna till ett stort musikprogram med kör och solister, en viktig del av skolan är ju Kapellsbergs Musikskola. Bland annat fick publiken höra ett uruppförande av musikläraren och tonsättaren Anders Berggréns elektroakustiska verk "Ceremonial Waves".


LARS LANDSTRÖM
070-650 78 20

Annons