Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En av tio säger ja till SD-koalition

En av tio vill att en framtida regering samarbetar med Sverigedemokraterna om partiet blir vågmästare i riksdagen.

Av tusen tillfrågade valde 13 procent detta alternativ i en Sifoundersökning som Svenska Dagbladet (SvD) beställt.

Leif Lewin, professor emeritus i statsvetenskap, är inte förvånad över att så många kan tänka sig att samverka. Det speglar ungefär den andel som känner igen sig i SD:s syn på invandrare och flyktingar.

Det är ett uttryck för att de gillar vad Sverigedemokraterna står för. Det är potentiella väljare, förklarar han.

Även Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar, drar slutsatsen att Sverigedemokraterna kan växa i den här gruppen. Men han konstaterar också att det ser olika ut mellan blocken.

Det är en högre acceptans för samarbete med Sverigedemokraterna bland de borgerliga. Det är inga stora tal, men det är ändå en skillnad, säger han.

Undersökningen genomfördes via telefonintervjuer mellan den 7 och 10 december. Sverigedemokraterna har under hösten etablerat sig över fyra procent i opinionsmätningarna. Men sedan SD:s Jimmie Åkesson i höstas skrivit en debattartikel, med vad som statsministern med flera såg som en "brutal främlingsfientlighet", deklarerade samtliga partier att ett samarbete är uteslutet.