Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En återställning av Sollefteå akutsjukhus skulle vara ett hot mot vården i Ångermanland

Annons
Den som värnar om Örnsköldsviks sjukhus bör känna stor oro över politiska löften om att återställa akutverksamheter vid Sollefteå sjukhus efter valet. En återställning av akut kirurgi, akut ortopedi och förlossning, dygnet runt, i Sollefteå skulle nämligen hota Örnsköldsviks sjukhus både på kort och på lång sikt, skriver insändarskribenten. Bilder: Ludwig Arnlund/Arkiv Robbin Norgren/Arkiv

Den som värnar om Örnsköldsviks sjukhus bör känna stor oro över politiska löften om att återställa akutverksamheter vid Sollefteå sjukhus efter valet. En återställning av akut kirurgi, akut ortopedi och förlossning, dygnet runt, i Sollefteå skulle nämligen hota Örnsköldsviks sjukhus både på kort och på lång sikt.

Hotet på kort sikt handlar om att en återöppning av stängda verksamheter i Sollefteå efter valet skulle bli en mycket dyr historia som måste finansieras på något sätt. Den uppenbara risken är att finansieringen sker genom budgetnedskärningar vid Örnsköldsviks och Sundsvalls sjukhus.

Dessa besparingskrav riskerar att bli betydligt mer omfattande än den lilla kostnadssänkning som kan åstadkommas i Örnsköldsvik respektive Sundsvall genom att återföra vissa kategorier av akuta patienter till Sollefteå sjukhus. Besparingskrav som är större än besparingspotentialen leder oavkortat till sämre arbetsmiljö, personalflykt och så är den negativa spiralen igång.

Bild: Ludwig Arnlund

Hotet på lång sikt handlar om akutsjukvårdens otvivelaktiga skalfördelar och nödvändigheten av att ett fullvärdigt akutsjukhus har ett tillräckligt befolkningsunderlag för långsiktig överlevnad vid framtida besparingsrundor. Örnsköldsviks sjukhus nuvarande primära upptagningsområde på under 60 000 invånare är för litet för långsiktig överlevnad i en framtida, trolig samordning av akutsjukvården i den norra sjukvårdsregionen.

Det är nämligen bortom all rimlighet att tro att det på lång sikt kommer att finnas utrymme för två fullvärdiga akutsjukhus mellan regionsjukhuset i Umeå och länssjukhuset i Sundsvall. Det finns, trots allt, inte fler än totalt cirka 95 000 invånare i Örnsköldsvik, Sollefteå och Kramfors kommuner tillsammans. Sundsvalls sjukhus kommer alltid att klara sig med sitt stora primära upptagningsområde på över 150 000 invånare men om Sollefteå sjukhus återställs kan det lika gärna vara Örnsköldsviks sjukhus om avlövas i en framtida besparingsrunda.

Om Sollefteå sjukhus inte återställs och Örnsköldsviks sjukhus får behålla sitt nuvarande, utökade uppdrag inom akut ortopedi, akut kirurgi och förlossning finns istället mycket goda chanser att det fullvärdiga akutsjukhuset i Örnsköldsvik överlever även på lång sikt.

Baserat på historiken kan man vara rätt övertygad om att framtida besparingsrundor kommer, det är bara en fråga om när. Om Sollefteå sjukhus inte återställs och Örnsköldsviks sjukhus får behålla sitt nuvarande, utökade uppdrag inom akut ortopedi, akut kirurgi och förlossning finns istället mycket goda chanser att det fullvärdiga akutsjukhuset i Örnsköldsvik överlever även på lång sikt. Den som värnar om Örnsköldsviks sjukhus bör tänka på detta när det är dags för regionval i september.

Kritiker kommer att beskylla denna insändare för att vara ett försök slå in en kil mellan Nolaskogare och Ådalingar i kampen för sjukhusen men det jag beskriver är den krassa verkligheten som alla som värnar om Örnsköldsviks sjukhus bör ta till sig. Oavsett vad händer efter höstens val så kommer det bara att finnas utrymme för ett fullvärdigt akutsjukhus med förlossning i Ångermanland på lång sikt och det bör vara Örnsköldsviks sjukhus.

Vän av Örnsköldsviks sjukhus

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons