Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En anhållen för 17 år gammalt mord

Annons

En 39-årig man har anhållits för ett 17 år gammalt mord vid Swartlings ridskola i Stockholm hösten 1996. Han är på sannolika skäl misstänkt för mordet på en 25-årig student.

Den misstänkte ska ha anhållits av åklagare i går. Ärendet handläggs av cold case-gruppen vid länskriminalpolisen i Stockholm.

Varken utredande polis eller åklagare vill lämna ytterligare kommentarer utöver de som står i pressmeddelandet.

Jag kan inte säga något i dag, vi är inne i en mycket känslig period av utredningen, säger Erik Wendeby, kammaråklagare, till TT.

Wendeby vill inte säga om mannen figurerat i utredningen tidigare.

Jag kanske kommer att kunna säga mer inom ett par veckor, men det är svårt att veta, säger han.

Det har hållits inledande förhör, men vad som har framkommit vill inte åklagaren uttala sig om.

TT: Hur starka är misstankarna?

Han är anhållen på sannolika skäl, den högre misstankegraden, säger Wendeby.

TT har tidigare varit i kontakt med Leif GW Persson som vid flera tillfällen sagt att polisens grupp för kalla fall under lång tid varit säkra på vem som mördade studenten. Polisen har dock inte velat konfrontera mannen innan man hade hållbar teknisk bevisning mot honom.

Han lever ett kriminellt liv och kommer inte att erkänna det här vid en konfrontation, har Persson sagt till TT.

Han vill i dag inte kommentera att en person nu är anhållen som misstänkt för mordet, och det är ännu inte känt om den som nu har gripits är samma person som Persson pratat om.

Den 25-årige mannen överfölls och rånades på väg hem från en fest i oktober 1996. Han hittades sedan svårt knivhuggen vid Swartlings ridskola nära Valhallavägen. SOS larmades av en man som polisen tror är mördaren.

När "Veckans brott" tidigare tog upp mordet beskrevs gärningsmannen av Leif GW Persson som småkriminell, missbrukare, känd av polisen sedan tidigare och i 25-årsåldern vid mordtillfället.

Den anhållne mannen, i dag 39 år, bor i Stockholmsområdet. Han var 22 år hösten 1996.

I en kartläggning av så kallade "cold cases", kalla fall, som Leif GW Persson gjorde åt Rikspolisstyrelsen i fjol, konstateras att det fram till sista december 2010 fanns knappt 430 olösta ärenden med dödligt våld.

Ett hundratal av dessa borde fortsätta utredas, enligt rapporten. I ett tiotal ärenden fanns teknisk bevisning.

Preskriptionstiden för mord, tidigare 25 år, avskaffades den första juli 2010. Mord som inte hade preskriberats då, begångna 1 juli 1985 eller senare, kan fortsätta att utredas i all framtid.

Mer läsning

Annons