Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma saknar tystnaden

I snart ett år har Emma Persson, 16 år levt med tinnitus. Trots det ser hon positivt på tillvaron men hon aktar sig numer noga för höga ljud av rädsla för att hennes tinnitus ska bli värre.

Annons

Emma Persson är 16 år och har levt med tinnitus i snart ett år. Hon tror att hon fick tinnitus på grund av att hon har lyssnat på stereo och freestyle med för hög volym.
Jag önskar att jag hade lyssnat på musik med lite lägre volym istället men jag visste inte att man kunde få tinnitus, säger hon.
Mitt tinnitus är en hög ljus ton, jag kan alltid höra det om jag tänker efter men om jag inte tänker på det så hör jag det inte. Det finns så många andra bakgrundsljud omkring, dessutom är man oftast för upptagen med något annat och då tänker man inte på det.

JOBBIGT INFÖR PROV
Emma berättar att det ändå kan vara jobbigt när det är tyst och hon ska sova eller när hon ska träna inför något prov.
Då händer det att jag blir irriterad men för det mesta lider jag inte av det, säger hon.
Tinnitus har blivit allt vanligare bland ungdomar under de senaste åren och den vanligaste orsaken är bullerskador. Buller är ett ord som de flesta associerar med trafikljud och ljud från diverse maskiner men det som vanligtvis orsakar bullerskador hos unga är musik. På många dansställen och konserter är ljudvolymen skadligt hög och den goda ljudkvaliteten hos freestyles och stereoanläggningar gör att många höjer volymen lite extra utan att tänka på att det kan vara skadligt.
När man lyssnar på hög musik så hör man inte musiken lika högt efter en stund, då har man fått en tillfällig hörselnedsättning och det är ett tecken på att öronen utsätts för ljud på en skadlig nivå, säger öronläkare Magnus Wallmark och fortsätter:
Tinnitus orsakas av en skada på hörselorganet i innerörat, det är inte en sjukdom i sig självt utan ett symptom på skadan. Det är vanligast hos äldre människor men det blir allt vanligare att ungdomar med besvär kommer hit.
Det är inte bara när man utsätts för höga ljud under längre stunder som man riskerar att få tinnitus. Ljud ifrån till exempel smällare och vapenskott är också farliga.
Det finns en muskel i örat som dämpar ljud när den spänns. Vid snabba, plötsliga ljud hinner inte muskeln spännas och då ökar risken för skada.

LÅTER OLIKA
Tinnitus låter inte likadant för alla människor. En del människor hör susande eller brusande ljud som från vattenfall eller forsar. Andra hör fräsljud, maskinljud, höga eller låga ihållande toner liknande ljudet från testbilden på tv.
Har du kommit hem från exempelvis ett disco någon gång och hört ett tjutande ljud i öronen så vet du hur det kan låta.
Sen jag fick tinnitus har jag skaffat öronproppar som jag har med mig när jag vet att jag kommer att vara i närheten av höga ljud, säger Emma. Nu försöker jag att undvika höga ljud så mycket som möjligt, jag vill inte att det ska bli värre än det är.
Tinnitus är ett dolt handikapp som inte syns. Det går inte att bota, men det finns behandlingar som kan dämpa upplevelsen av ljudet.
De flesta tycker att tinnitus förvärras när man är stressad, trött eller orolig. För att minska upplevelsen av ljudet kan man bland annat få lära sig olika avslappningsövningar och prata med kuratorer för att lära sig hantera stress och irrationskänslor.

ÖRONPROPPAR SKYDDAR
Många hör inte sitt tinnitus om de utför någon aktivitet som de är särskilt intresserade av. Det enda sättet att skydda sig mot tinnitus är att använda öronpropppar och undvika skadliga ljud.
Jag har blivit överkänslig mot ljud sen jag fick tinnitus, säger Emma Persson. När någon pratar högt eller när hunden skäller till känner jag hur det slår i öronen.
Sömnsvårigheter och överkänslighet mot ljud är något som ofta följer med tinnitus. Vissa besväras mer av sitt tinnitus än andra, det är inte styrkan på ljudet som bestämmer vem som lider mest. Hjärnan lär sig så småningom att koppla bort ljudet från medvetandet.
Jag saknar tystnaden, säger Emma, särskilt när jag går i skogen. Jag kommer nästan inte ens ihåg hur den låter.
Det enda sättet att skydda sig mot tinnitus är att använda öronproppar och undvika skadliga ljud.

Fotnot: Ordet tinnitus är latin och betyder ringning HELENA PERSSON

UNG

Mer läsning

Annons